Росен Христов: Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната през октомври

0
28
Росен Христов
Росен Христов. Снимка: Цветомир Петров/БТА

Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график през октомври. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на инспекция на дейностите по изграждане на интерконектора, предаде „БТА“. Министърът е категоричен, че строителството върви по график и дори може да се говори за леко изпреварване.

Христов обясни, че 1.8 милиарда кубически метра газ годишно е капацитетът на интерконектора между България и Сърбия. В момента се правел анализ заедно с осем държави за пазара както в Югоизточна, така и в Централна Европа и възможностите за диверсификация по модела на нашата страна. Затова имало и готовност да се направи допълнителна компресорна станция на газовата връзка. Благодарение на нея капацитетът й може да стане 3.2 милиарда кубически метра синьо гориво годишно.

Енергийният министър обясни също така, че за този интерконектор се прилага подхода, който и за връзката с Гърция. Всисчки структури, които са ангажирани, си обменяли информация постоянно. Затова и нямало никакви притеснения за довършването на проекта. Освен това България ще има възможност и за реверсия и така ще може да купува природен газ от Сърбия. Но основно той ще бъде използван от

България към нашата съседка, защото Сърбия все още е зависима от руското синьо гориво. Но възможността за реверсивни доставки дава на нашата страна допълнителна сигурност, в случай, че се наложи да купуване синьо гориво от Централна Европа.

Началото на изграждането на интерконектора беше дадено на 1 февруари на специална церемония. Тръбата ще бъде дълга около 170 километра, от които 62 са на територията на България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments