„Росатом“ е готова да дострои АЕЦ „Белене“

0
60
Сергей Приходко. Снимка: Общомедия
Сергей Приходко. Снимка: Общомедия

Държавната руска корпорация „Росатом“ е готова да участва на равна нога заедно с други претенденти в конкурса за дострояване на атомната централа „Белене“ и е напълно способна да завърши изграждането й в кратки срокове. Това заяви първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко, предаде ТАСС. Изказването беше направено преди днешната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Приходко се аргументиера с твърдение, че Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е водеща компания в изграждането на атомни блокове. Той подчерта и, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България, а руските специалисти са свършили повечето работа по проектирането и лизенцирането на цялото сложно съоръжение.

„Всичко това говори в полза на това, че „Росатом“ е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на атомно електрическата централа“, добави той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments