Родолюбци възраждат църквата в Клисура

0
73
Град Клисура - официална страница
Град Клисура - официална страница

Родолюбци възраждат църква в Клисура. Идеята дошла от инженер Станимир Кръстанов и съпругата му Наталия. Включили се и други доброволци, предаде „Марица“.

Инициативата се родила преди около пет години. Семейството работи в Карлово, но оценява ценностите на малкия град. Привличат ги чистият въздух, тишината и зеленината. Впечатляват се от историята на България и героизма на предците ни.

Сърцата им трепнали, когато за първи път влезли в храма. Покривът на постройката се нуждаел от ремонт, а дъждовните капки обливали централния стенопис на тавана. Кръстът, който бил монтиран на върха на купола, паднал няколко години по-рано.

Станимир и Наталия си обещали, че ще помогнат, за да се възроди мястото. Получили и подкрепата на приятели, близки и познати. Сред съмишлениците са Николай Михайлов и журналистът Петко Шойлеков – потомък на един от първите родове в града.

Станимир и Наталия. Снимка: Фейсбук, Наталия Кръстанова
Станимир и Наталия. Снимка: Фейсбук, Наталия Кръстанова

Първият често говорил за дарителство и православие. Това допълнително запалило искрата в инженера. Вторият препоръчал майсторите, които били способни да се справят със сложния ремонт. От църковното настоятелство били очаровани от идеята.

Специалистите работили, а останалите чистили старите икони и стенописите. Всички минали през много трудности. Било сложно да се намерят способни хора, които да демонтират старата облицовка и да сложат новата. Накрая намерили хасковска фирма, която се заела със задачата. Българска компания доставила от Русия ламарина. Материалът бил изработен от специална сплав.

Към благородния жест се присъединили много клисурци. Получили разрешение и от местния свещеник, Негово Високопреосвещенство дядо Николай и кметицата Генка Тодорова. Скулпторът Дишко Дишков също се притекъл на помощ.

Всички искат да довършат започнатото, но се нуждаят от допълнителна подкрепа. Необходими са още средства и труд. Вярват, че хората ще се отзоват.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от