Родителите на починалите от коклюш бебета късно са потърсили помощ

0
442
Доц. д-р Ангел Кунчев
Доц. д-р Ангел Кунчев. Снимка: Фейсбук

Две бебета починаха от коклюш у нас. И двете са от Кюстендил, както Искра.бг вече съобщи. 

На извънреден брифинг в Министерския съвет стана ясно, че двете семейства са живеели в един и същ квартал, но не са се познавали и не са имали контакт помежду си. Към момента всички контактни деца са били установени и изолирани. 

Кунчев разкри също така, че болестта е била открита на много късен етап и това е усложнило още повече провеждането на лечение и е довело до летален изход. 

Проверката е установила, че двете бебета са били лекувани правилно, но медицинска помощ е била потърсена много късно. При едното дори е имало отказ от приемане в болница, което е било предложено от екип на Спешна помощ. Чак при влошаването детето е било хоспитализирано в Кюстендил, след което е било приведено в Националната кардиологична болница, но за съжаление лекарите не са успели да го спасят. 

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас, предаде още „БНТ“. Това важи и за целия свят. До момента в България са били регистрирани 205 случая

Най-интензивно този вирус циркулира в столицата и в западната част на страната. Но според Кунчев вероятно разпространението ще се принесе и в други градове и области. Той обаче не се нае да прогнозира какви ще са мащабите на заболяването. 

Най-висок е делът на децата с коклюш, които са на възраст от 10 до 14 години. Но за щастие по-малко от 10% от тях са стигнали до лечебно заведение. Около 50-60 на сто са тези, които са заболели, въпреки че са били ваксинирани. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. 

Кунчев отбеляза, че това, което се случва, не е изненада, защото от миналата година в Европа случаите са започнали да се покачват и това се е ускорило и през 2024-а. 

В Чехия, например, са били регистрирани над 6000 случая. Това е най-високото равнище от 6о-те години на миналия век насам. В Испания случаите са дори повече – над 8000

От своя страна министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева коментира, че са били предприети мерки срещу разпространението. Прави се и проучване какъв е делът на имунизираните деца. РЗИ-тата в страната са изпратили искания до личните лекари да им предоставят тази информация. 

Първи смъртни случаи у нас на бебета с коклюш. Децата са от Кюстендил

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments