Роботът Роки „помага“ в гараж в Шумен

0
464

Шуменецът Росен Христов е създал хуманоиден робот, който да му помага в работилницата. Всичко започнало като студентски проект на робо ръка. Сега Роки е висок колкото човек и може да се движи. Тялото му е създадено от различни механизми, които са събирани и преработвани от създателя му с години.

В работното си време Росен поддържа машини, а извън него – създава роботи. За „DarikNews“ той споделя, че това е детската му мечта и прави всичко възможно, за да я сбъдне. С електроника се занимва любителски от първи клас, като попивал знанията от баща си, който също е добър в това.

Росен се записал в техническия университет, а Роки започнал да расте около дипомната му работа. Първоначално проектът бил само около ръката, а след това мъжът решил да го надгражда и да създаде цял робот.

Различни части съживяват Роки – например двигател от чистачка на автомобил задвижва ръката, а пръстите на дясната ръка работят, благодарение на стари ДВД-та. Росен е използвал пластмаса за лицето на Роки, но така че то да бъде красиво.

Със специален софтуер Роки ще може да изпълнява определени функции, но засега той е основен помощник на създателя си.

Роботът Роки
Снимка и видео: Изотопия, Facebook

Росен вярва в бъдещето на роботите и то направени в страната ни. Той подчертава, че в другите страни, където се правят подобни проекти, участват наши специалисти. И добавя:

„Това е и моята цел – да ги произвеждаме. Може да мине малко време, но може да стартираме нещо някъде“.

Сега той разработва в екип нова роботизирана ръка. Надява се от прототип тя да стане завършен робо продукт, който е създаден у нас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments