Риск от масов глад в Газа: Част от доставките на храна са спрени

0
35
Деца. ивицата Газа.
Деца. ивицата Газа. Снимка: Пиксабей

От Световната продоволствена програма съобщиха вчера, че доставките на храна за изолираната северна част на Ивицата Газа ще бъдат спрени временно поради нарастващия хаос на територията, причинен от размириците, предаде „Associated Press“. Новината бързо разпали опасенията за потенциален масов глад в района. Проучване на агенцията на ООН за децата също предупреди, че всяко шесто дете в северната част на Газа е силно недохранено.

Според данни на ООН през последните две седмици придвижването на камиони, превозващи хуманитарна помощ в обсадената територия, е намаляло повече от два пъти. Претоварените служители на ООН и хуманитарните работници заявиха, че процесът по приемането на камионите и разпределянето на доставките е бил нарушен сериозно от неспособността на Израел да осигури безопасността на конвоите по време на бомбардировките и сухопътната офанзива, както и от срива в сигурността, тъй като гладните палестинци често пресрещат камионите, за да си вземат сами храна.

Проблемът, свързан с операцията по предоставяне на хранителна и други видове хуманитарна помощ заплашва да задълбочи мизерията и глада на цялата територия, където израелската въздушна и сухопътна офанзива, започнала в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, до момента е причинила смъртта на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и е разселила принудително над 80 % от 2,3-милионното население. През последните два дни се разразиха тежки размирици и въздушни удари в районите на северната част на Газа, които според израелските военни сили до голяма степен са били провокирани от членове на групировката преди седмици. Вчера военните сили наредиха евакуацията на два квартала в южния край на Газа, което е признак, че бойците все още оказват твърда съпротива.

Северната част на Ивицата Газа, включително град Газа, е изолирана, откакто израелските войски за първи път навлязоха в нея в края на октомври. Големи части от града към днешна дата са превърнати в руини, а няколкостотин хиляди палестинци остават до голяма степен откъснати от света и от възможността да получат помощ. Те описват условията, в които живеят, с отчаяние, особено глада, тъй като семействата се ограничават до едно хранене на ден и често прибягват до смесване на фураж за животни и птици със зърно, за да пекат хляб.

„Положението е невъобразимо,“, казва Соад Абу Хюсеин, вдовица и майка на пет деца, приютена в училище в бежанския лагер „Джабалия“.

Айман Абу Авад, който живее в квартал „Зайтун“, споделя, че яде по веднъж на ден, за да запази каквото може за четирите си деца.

„Хората ядат каквото намерят, включително храна за животни и развален хляб,“, признава Айман.

Без перспектива за край на войната

Войната започна, когато оглавените от „Хамас“ бойци нахлуха в общини в южната част на Израел, като причиниха смъртта на около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Бойците все още държат около 130 пленници, като се смята, че около една четвърт от тях вече са мъртви.

Министерството на външните работи на Катар обяви, че има потвърждение, че групировката е започнала да доставя лекарства на заложниците, месец след като лекарствата пристигнаха в Газа по силата на споразумение, сключено с посредничеството на държавата от Персийския залив и Франция. Сделката гарантира снабдяване с лекарства за хронични заболявания за срок от три месеца за 45 от заложниците, както и други медикаменти и витамини, в замяна на лекарства и хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Неотдавна Израел се закани да разшири офанзивата си до град Рафах, където повече от половината от 2,3-милионното население на територията е потърсило убежище от размириците на други места. 

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи вчера, че общият брой на загиналите палестинци от 7 октомври насам е нараснал на 29 195 души. Министерството не прави разграничение между бойци и цивилни лица в своите данни, но твърди, че жените и децата съставляват две трети от загиналите. По данни на министерството над 69 000 палестинци са ранени. Израел на свой ред твърди, че военните му сили са убили над 10 000 палестински бойци, но не е представил доказателства за това. Военните сили обвиняват „Хамас“ за големия брой цивилни жертви, тъй като групировката извършва атаки в гъсто населени жилищни квартали. Армията твърди, че от началото на сухопътната офанзива в края на октомври досега са загинали 237 израелски военнослужещи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments