Риши Сунак: Златната ера на отношенията между Обединеното кралство и Китай приключи

0
17
Риши Сунак.
Риши Сунак. Снимка: Фейсбук

Риши Сунак заяви, че така наречената „златна ера“ на отношенията с Китай е приключила, като обеща да развие позицията на Обединеното кралство спрямо азиатската страна, пише „BBC“. В първата си външнополитическа реч премиерът изтъкна, че по-близките икономически връзки от предишното десетилетие са били наивни. Той е на мнение, че Обединеното кралство сега трябва да замени пожелателното мислене със „силен прагматизъм към конкурентите. Но наред с това направи предупредително изказване срещу „реториката на Студената война, добавяйки, че глобалното значение на Китай не може да бъде пренебрегнато.

Сунак се сблъска с натиск от задните членове на торите да втвърди позицията на Обединеното кралство спрямо Китай, откакто пое поста лидер на торите и министър-председател на Обединеното кралство миналия месец.

Речта на банкета на лорд-кмета в Лондон идва след протести в Китай, случили се през уикенда и насочени срещу строгите закони на страната за блокировките поради COVID. Полицията извърши няколко ареста, а журналист от „BBC беше задържан, докато отразяваше протест в Шанхай в неделя. По време на ареста той беше бит и ритан от полицията и държан няколко часа, преди да бъде освободен.

Пред аудиторията от бизнес лидери и експерти по външна политика Сунак коментира, че в лицето на протестите Китай е “избрал да предприеме допълнителни мерки, включително чрез нападение срещу журналист на BBC. Той подчерта:

„Признаваме, че Китай представлява системно предизвикателство за нашите ценности и интереси, предизвикателство, което става все по-остро, докато се движи към още по-голям авторитаризъм.“

Британският лидер добави, че „златната ера“ на отношенията между Обединеното кралство и Китай е свършила, заедно с наивната идея, че повече търговия със Запада ще доведе до политическа реформа в Китай.

Фразата „златна ера“ се свързва с по-тесни икономически връзки при бившия премиер Дейвид Камерън – но отношенията между Лондон и Пекин оттогава се влошиха. Сунак обаче подчерта, че „не можем просто да пренебрегнем значението на Китай в световните дела – за глобалната икономическа стабилност или проблеми като изменението на климата“. Той добави, че Обединеното кралство ще работи със съюзници, включително САЩ, Канада, Австралия и Япония, за да „управлява това изостряне на конкуренцията, включително с дипломация и ангажираност“. И беше категоричен:

„Това означава да се изправим срещу нашите конкуренти не с грандиозна реторика, а със силен прагматизъм.“

Сунак и китайският президент Си Дзинпин трябваше да се срещнат за първи път на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-рано този месец, но срещата беше отменена след ракетен взрив в Полша.

Съобщава се, че предшественикът на Сунак Лиз Тръс е планирала да прекатегоризира Китай като „заплаха“ за Обединеното кралство като част от прегледа на външната му политика. В речта си Риши Сунак повтори фразата, използвана в прегледа – че Китай е „системно предизвикателство. Той каза, че ще има повече подробности за прегледа през новата година.

Линията на „здравия прагматизъм“ в речта му обаче беше критикувана от бившия лидер на торите Иен Дънкан Смит, един от тези, намиращи се на задната скамейка, които настояват за спазване на по-твърда позиция. В отговор на предварителен преглед на речта той написа в „Daily Express“, че Китай се е превърнал в „ясна и настояща заплаха за нас и нашите съюзници“. Той добави:

„Чудя се дали здравият прагматизъм сега звучи все повече като умиротворяване.“

Министърът на външните работи на лейбъристите в сянка Дейвид Лами нарече речта на Сунак „блудкава като каша“, обвинявайки премиера, че „превърта реториката си по отношение на Китай.

На друго място в речта си Сунак обеща да продължи подкрепата си за Украйна, добавяйки:

„Ние ще стоим до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Той обеща да запази или увеличи британската военна помощ за страната през следващата година и да предостави нова въздушна подкрепа за защита на цивилни и критична инфраструктура.

По-рано този месец Сунак посети украинския президент Володимир Зеленски, което беше и първото му посещение в Киев, откакто влезе на „Даунинг стрийт“. По време на посещението той обяви, че Обединеното кралство ще достави на Украйна допълнителни противовъздушни оръдия и радари и ще увеличи предложението за обучение на въоръжените сили на Украйна.

Съпругата на президента Зеленски, Олена Зеленска, посети Лондон в понеделник, където говори за сексуалното насилие, за което се твърди, че се извършва от руските войски в Украйна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments