РИОСВ-Русе със сигнал до прокуратурата: Нарушение при изграждането на фотоволтаична централа в Тутраканско

0
115
Соларни панели, ВЕИ
Соларни панели, ВЕИ. Снимка: „Грийнпийс“–България

Експертите на РИОСВ-Русе подадоха сигнал до Окръжна прокуратура-Силистра във връзка с извършени дейности по изграждане на фотоволтаична централа в терена на блатото при село Пожарево, община Тутракан.

Инвестиционното намерение е депозирано от дружество в екоинспекцията месец, след като на терен са установени подготвителни дейности, свързани с изсичането на плътно разположени дървета, предимно от вида бяла върба /Salix alba/. Внесената от инвеститора документация се отнася само до част от терените и не дава цялостната информация за изграждането на обекта.

При поредна извънредна проверка е установено, че извършените дейности възпрепятстват преминаването на води от река Дунав към блатото и обратно, което се отразява неблагоприятно на водния режим на водното тяло и създава риск от наводнения. Заявеното инвестиционното предложение не попада в зоните BG0000237 „Остров Пожарево“ по Директивата за птиците и BG0000530 „Пожарево-Гарван по Директивата за хабитатите“ от НАТУРА 2000, но терените с извършените подготвителни дейности попадат в тях.

Окръжна прокуратура Силистра е възложила разследване на случая, като след приключването му ще се предприемат необходимите действия.

„Възраждане“: Вече няма да може да се сменя статута на земеделската земя, за да се правят соларни паркове

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments