Ричард Алибегов: Прави ли се опит законът за перките да мине през задния вход?

0
93
Ричард Алибегов
Ричард Алибегов. Снимка: БАЗ

Общественото внимание в България беше привлечено от спорния законопроект за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/, изрази сериозни опасения относно методите, използвани за прокарването на този законопроект.

Центърът за изследване на демокрацията /ЦИД/, който е известен със своята активна подкрепа за законопроекта, се сблъска със значителна опозиция от различни заинтересовани страни. Критиците аргументират, че приемането на такъв закон би имало негативни последици за природата, риболова и туризма в страната.

В отговор на тези предизвикателства Центърът предприе стъпки, които според Алибегов представляват опит за прокарване на законопроекта през „задния вход“. Специално внимание привлече организираната от ЦИД кръгла маса, на която се очаква да бъде представен задълбочен правен анализ и насоки за подобрение на съществуващия Закон за енергията от възобновяеми източници /ЗЕВИ/.

Тази кръгла маса предизвика редица въпроси, особено поради липсата на поканени представители от секторите, които биха били най-засегнати от възможни промени в закона, като туристическия и риболовния сектор. Такъв подход подсказва, че може да се търси начин за внедряване на промени, които да улеснят строежа на ветрогенератори в Черно море, без ясното съгласие и участие на всички засегнати страни.

Българските туристически и риболовни сектори изразиха решимостта си да следят внимателно развитието на ситуацията и да предприемат необходимите действия, за да защитят интересите си. Това включва и готовността да се възползват от всички законни средства за предотвратяване на приемането на законопроекти или поправки, които биха били в ущърб на местната икономика и природата.

Този случай подчертава значението на транспарентността и включването на всички заинтересовани страни в процеса на вземане на решения, когато става въпрос за законодателни промени с дългосрочно въздействие на обществото и околната среда. Остава въпросът дали ЦИД и подкрепящите законопроекта ще предприемат стъпки за по-широко обсъждане и съгласуване на предложенията си с всички засегнати страни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments