Рибари излязоха на протест пред ИАРА заради тримесечната забрана за улов на бяла мида

0
565

 

Рибари излязоха на протест пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ заради тримесечната забрана за улов на бяла мида. Заповедта беше пусната на 11 май и е в сила до 31 юли. Тя важи за мидите вид Donax trunculus и Charnelea gallina.

Рибарите обаче са абсолютно несъгласни с решението на Министерството на земеделието и храните. Миналата година забраната е важала само един месец през пролетта, когато е размножителният период на бялата мида. Той обаче вече е минал и те не виждат никаква причина тази година забраната да бъде цели три месеца.

 

„Причината за протеста е прекалено голямата забрана, която е три месеца и която е въведена от 11 май. Миналата година беше от 15 април до 15 май, когато беше размножителният период на мидата и всички бяхме съгласни, че това е необходимо, за да се запази популацията на мидата. Ние сме „за“ всички забрани, но когато си хвърлят хайвера, а не след като тя си хвърли хайвера през април месец и в момента няма нито една мида с хайвер, да се слага тримесечна забрана. Това е прекалено голям срок – два месеца в пандемия и три месеца забрана – 5 месеца.“, обяви пред Искра.бг членът на Сдружение „Черноморски изгрев“ Георги Янчев.

Той подчерта, че това се отразява много негативно на рибарите. Не се е продавала почти никаква част от улова заради затворените заведения. Янчев допълни:

„И сега забрана и за мидата, която поне се търгува в Италия и в Испания. Оттам някакви доходи можеше да очакваме. Вече и оттам няма да има никакви доходи. Има рибари на документи, само че няма приходи. Ние затова протестираме, защото прекалено много се проточи във времето.“

Рибарите настояват забраната за бяла мида да бъде само един месец докато тя си хвърля хайвера. Тъй като тази година това вече се е случило, няма нужда изобщо да бъде въвеждана забрана и според засегнатите тя трябва да бъде премахната. Те са насили 8 писма по въпроса до Министерството на земеделието и храните.

„Имаме 8 обжалвания. Всички са входирани в Министерството на земеделието и храните до г-жа Десислава Танева. Имаме входящи номера, дали сме нашите становища и нищо. Тя не го взема под внимание.“, каза още Янчев.

„При тази криза с коронавируса да оставяме тези, които могат да работят без работа за мен е престъпление. Основното ни искане е отмяна на заповедта. Искаме работа, не искаме подаяния от правителството.“, обяви пред Искра.бг един от тези, които се събраха на протеста пред ИАРА Георги Рахнев.

 

От своя страна Янчев обяви пред събралите се журналисти, че са били отправяни заплахи към хора, които са имали намерение да се включат в демонстрацията. От Варна на протеста е трябвало да отидат 30 човека, но са се отказали заради това.

 

Това не е първият случай, в който възниква напрежение заради забрана за улов на бяла мида. През 2017 година десетки рибари отново излязоха на протест пред ИАРА заради намеренията за дългосрочна забрана за улов на бяла мида.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments