Рибар е блъснал с автомобила си възрастно куче в „Ченгене скеле“ и е избягал

0
1275
Блъснато куче
Блъснатото куче. Снимка: „Animal Hope Bulgaria – Burgas“, Facebook

„Рибар от Рибарско селище-Бургас съвсем умишлено премаза с колата си едно болно малко куче в началото на селището и избяга без да се поинтересува за състоянието на животното. Не му прави чест.“

Това съобщи анонимен член на Facebook групата клуб-ресторант „Морски сговор“ в социалната мрежа.

Публикация
Публикация. Снимка: Скрийншот от Facebook

От Искра.бг разговаряхме с жители на местността „Ченгене Скеле“, които разказаха, че животното се е появило в селището преди около месец – някой го бил изхвърлил край казаните в района на пункта на местната инкасаторка. Видимо то било домашно, но най-вероятно са се „отървали“ от него, тъй като е възрастно. Това било причината и никой друг да не иска да го приюти.

Инкасаторката и една друга жена съжалили четириногото и му направили заслон между пункта и бунгало, разположено до него. Те го хранели всеки ден. Кучето обичало да излиза на пътя и да се препича на слънце. Заради възрастта си то било по-бавно, но винаги, когато автомобил преминавал покрай него, то реагирало и се премествало.

Кучето е било прегазено на 14 май, споделиха още запознати със случая пред редакцията ни. Според тяхната информация между 14:30 и 15:00 часа Димитър Бяндов е управлявал своя автомобил по отсечката край клуб-ресторант „Морски сговор“, на която се е препичало животното. На видеоклип се вижда как водачът спира за няколко секунди, кучето не се помръдва и въпреки това – той преминава с предните си гуми върху него.

Всичко това се е случило пред погледа на очевидци. Веднага са реагирали мъж и жена, а от автомобил, идващ от насрещното – е излязъл водачът. Последвал скандал и след това виновният шофьор си е тръгнал. Запознати твърдят, че пред полицейски служители той е обяснил, че е бил ударен от мъж, станал свидетел на случая. 

Животното е оцеляло, но е с парализирани задни крайници. Грижите за него са били поети от „Animal Hope Bulgaria – Burgas“, които са го транспортирали във варненска клиника, като по последна информация, то няма да проходи повече, но ще му бъде направена количка, с която да се придвижва. От организацията споделят:

„Оставяме баба Бубка в клиниката, където ще и бъдат направени отново кръвни изследвания, 4д тест, тест за Гана, катетаризираха я, защото задържа урина, започнаха веднага терапия за стабилизиране. След като я стабилизират, предстои операция на гръбнака за стабилизиране на прешлена. Най-вероятно няма да проходи сама повече, но ще живее и ще се придвижва с количка. На ден стационарът е 25 лева само престоя без включените медикаменти. Ще имам огромна нужда от вашата подкрепа. Може да ни подкрепите по един от следните начини:

1. По „Еконт“ до офис, на лични ще Ви предоставим повече данни.
2. Чрез банков превод по дарителска сметка:
„Райфайзенбанк“
IBAN:BG49RZBB91551006735709
BIC:RZBBBGSF
Титуляр: АнималХоупБългарияБургас
Основание: Дарение за животните на АНИМАЛ ХОУП БЪЛГАРИЯ БУРГАС
3. Чрез „Revolut“: 0893020274
4. Чрез „PayPal“: zora71@abv.bg“

Запознати твърдят, че преди случката инкасаторката е звъняла в приюта в Бургас, откъдето са отказали да вземат кучето, защото не било кастрирано и било възрастно, заради което нямало да могат да му намерят дом.

Има пуснат сигнал до Районната прокуратура в Бургас. Местните жители смятат, че е тревожно безхаберието на институциите като цяло. Те коментират и че представителката на „Animal Hope Bulgaria“ за Бургас издържала животните чрез дарения и най-вече със собствени средства. По думите им тя поема бича на безхаберието на част от обществото.

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас потвърдиха пред Искра.бг за случая и уточниха:

„Има две преписки по този случай. Едната е от Димитър Бяндов, а втората е от хората, които се грижат за кучето и които твърдят, че минавайки с колата той го е закачил, блъснал и убил. Неговата е срещу тях за това, че са го били след смъртта на кучето.“

След възникването на злополуката пристигналите на място служители на реда са отвели Бяндов до полицията, за да даде обяснения по случая, защото се касае за престъпление срещу гръбначно животно. Там той е дал обяснения по жалбата на стопаните на кучето, а впоследствие е пуснал и такава срещу тях.

„По двата случая се извършват проверки, като най-вероятно ще бъдат обединени и докладвани в Районна прокуратура, където ще се вземе решение какво ще се случи водача“, добавиха от полицейския пресцентър.

От Искра.бг оставаме на разположение на всички засегнати страни да изкажат позициите си. 

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments