Реставрацията на дома на Райна Княгиня е на финалната права

0
70
Къщата на Райна Княгиня
Къщата на Райна Княгиня в момента се реставрира. Снимка: "БТА"

До няколко месеца би трябвало да приключи реставрацията на къщата на Райна Княгиня в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от „БТА“. Градоначалникът провери на място как вървят ремонтните дейности на сградата и пространството около нея.

Къщата притежава статут на недвижима културна ценност от местно значение. Това е наложило да бъдат премахнати допълнително изградени пристройки към нея, за да бъде възстановен нейният оригинален вид.

Извършено е и укрепване на сградата, изградени са нов покрив, дограма, балкони и топлоизолация. Инсталацията за водоснабдяване, канализация и осветление е била подменена, тъй като е била в лошо състояние.

Предвижда се в къщата да има музейна част и пространства за обучение на ученици. Ще бъдат запазени всички автентични елементи и артефактите, които след това ще бъдат част от музейната експозиция.

Финансирането на проекта възлиза на 400 000 лева, като предстои да бъдат вложени още около 300 000 лева за довършване на цялостната реставрация на къщата и околното пространство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments