Решено: България праща военна помощ на Украйна

0
44
Военни действия
Снимка: Pixabay

Депутатите решиха страната ни да окаже военна помощ на Украйна. Днес парламентът реши България да изпрати военна и военно-техническа подкрепа. „За“ гласуваха 148 депутати, „против“ – 46, а „въздържал се“ – един.

Народни представители от БСП излъчваха на живо в социалните мрежи засекретеното заседание на парламента. На него се обсъжда какви оръжия България да изпрати на Украйна. Решение за това беше взето отново от парламента, но социалистите бяха категорично против. Корнелия Нинова посочи:

„Нашата позиция е същата, искаме мир, който да бъде решен чрез дипломатически преговори и разговори. 16 души от 240 знаят днес какво ще гласуват, останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България.“

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен.

„Тук царува евроатлантическо лицемерие, което беше разобличено още вчера. Това предложение, което сега тук се коментира е крайно противоречащо на българските национални интереси“, категоричен е Костадинов. Стоян Михалев от „Демократична България“ посочи:

„Трябва да подпомогнем тези измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят.“

Явор Божанков от БСП посочи, че не е съгласен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. Според него „решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор“. Той подчерта, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясното съзнание какви последствия може да има за него. Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел с думите:

„Днес се оказа, че тук всички партии са за мир, но има партии, които са за руския мир. Радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип.“

Ивайло Мирчев от своя страна качи пост в социалните мрежи по повод взетото решение в парламента:

„Днес гласувахме военната помощ за Украйна, която трябваше да сме изпратили отдавна. Единственото скандално в този факт е, че на България ѝ отне толкова много време, за да стигне до тоя момент. Не, това да пратим военна помощ на Украйна не ни вкарва във война, както не е вкарало във война никоя от останалите европейски държави, които вече подкрепят Украйна с оръжия, военна техника и боеприпаси.
 
Колкото и пъти г-жа Нинова да повтори, че иска войната в Украйна да бъде прекратена по дипломатичен път, това няма по магичен начин да стане реалност. А докато ние тук се оглеждаме и чакаме войната да свърши от само себе си, едни хора там защитават родината си доблестно и безстрашно. Да се снишаваш уплашен не е национално отговорно и никога не е било.
 
Решението обаче е взето и това най-сетне поставя България редом с достойните държави в Европа.“
 
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments