Решение на СЗО подтиква Запада да признае китайските ваксини

0
32
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Световната здравна организация /СЗО/ обяви, че всички ваксини срещу COVID-19, които е разрешила за спешна употреба, трябва да бъдат признати от страните, след като отварят границите си за имунизирани пътници, информира “Асошиейтед прес”.

Този ход може да предизвика западните държави да разширят въвеждането на две очевидно по-малко ефективни китайски ваксини, които здравната агенция на ООН е лицензирала, но повечето европейски и северноамерикански държави не. В допълнение към ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna Inc., AstraZeneca и Johnson & Johnson, СЗО даде зелена светлина и на двата китайски имунизационни медикамента, произведени от Sinovac и Sinopharm.

В целта си да възстанови пътуванията из Европа, през май Европейският съюз заяви, че ще признае хората за ваксинирани, само ако са получили от дозите, лицензирани от Европейската агенция по лекарствата – въпреки че зависи от отделните държави дали искат да пуснат пътници, които са имунизирани с други ваксини, включително руския Sputnik V. Понастоящем регулаторът на ЕС по лекарствата обмисля да лицензира китайската ваксина Sinovac, но няма срокове за вземането на това решение. В изявление на СЗО в четвъртък се казва следното:

“Всяка мярка, която позволява само на хората, защитени от подгрупа одобрени от СЗО ваксини, да се възползват от възобновяването на пътуването … ефективно би създала двустепенна система, допълнително разширявайки глобалното разделение на ваксините и изостряйки неравенствата, които вече видяхме в разпространението на COVID-19 ваксините.”

“Това би се отразило негативно на растежа на икономиките, които и без това страдат най-много.”

СЗО заяви, че подобни действия подкопават доверието в животоспасяващите ваксини, за които вече е доказано, че са безопасни и ефективни”. В своите прегледи на двете китайски ваксини здравната агенция на ООН заяви, че е установено, че и двете значително намаляват риска от хоспитализации, както и смъртните случаи.

Двата китайски изстрела са “инактивирани” ваксини, направени с убит коронавирус, докато западните разработки са направени с по-нови технологии, които вместо това са насочени към протеина “шип”, покриващ повърхността на коронавируса.

Въпреки че западните страни до голяма степен разчитат на ваксини, произведени в САЩ и Европа, като Pfizer-BioNTech и AstraZeneca, много развиващи се страни са използвали китайски направени дози на имунизациите.

По-рано тази година ръководителят на китайския Център за контрол и профилактика на заболяванията призна, че ефективността на собствените му ваксини е ниска. Много страни, използвали милиони дози от двата китайски изстрела, включително Сейшелските острови и Бахрейн, са забелязали скокове на COVID-19, дори при относително високи нива на имунизация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments