Репатриращият полет на Австралия от Индия не е пълен заради заразени с COVID пътници

0
74
Полети
Снимка: Pixabay

Десетки пътници, които имат резервация за първия репатриращ полет на Австралия от Индия, няма да могат да излетят, след като дадоха положителни тестове за COVID или са били в тесни контакти със заразени хора, пише “BBC”.

Полетът трябваше да върне 150 австралийски граждани у дома след реакция заради триседмична забрана на всеки, който влиза от засегнатата от COVID Индия. Местните медии съобщават, че самолетът вече може да излети, обаче полупразен.

Строгите правила на Австралия водят до това, че местата не могат да се дават на други граждани, чакащи на опашка за билет. В момента в Индия са закъсали 9500 австралийци, включително 950 души, регистрирани като уязвими и 173 непридружени непълнолетни. Тежките мерки бяха въведени поради ескалиращата криза с COVID в Индия. Системата на здравеопазване в страната беше погълната, тъй като през последните седмици нараснаха процентите на заразяване. Много хора са починали, без да стигнат до лечение, тъй като болничните легла и кислородът са на свършване.

Самолетът, който излита от Делхи в петък вечерта и който трябваше да пристигне в Дарвин в събота, беше първият от шест редовни полета, които трябваше да върнат уязвимите граждани у дома. Австралийското правителство обяви полетите след протест заради пълна забрана за влизане в страната на всички пристигащи от Индия в опит да блокира предаването на заразата. Гражданите, които се опитаха да отлетят за вкъщи, бяха предупредени, че могат да бъдат изправени пред затвор или глоби – макар че тази рестрикция по-късно беше облекчена.

Критиците обаче твърдят, че предложеното спасително усилие е твърде малко и изключва повечето австралийци, които са заклещени в Индия. Те призоваха за повече подкрепа и за разрешаване на търговските авиокомпании да летят от Индия до Австралия.

“Моят лош късмет”

Няма официална информация за броя на хората, на които е забранено да получат билет за полетите. Върховният комисар на Австралия в Индия, Бари О’Фарел, потвърди пред новинарската мрежа ABC, че капацитетът на самолета няма да бъде запълнен поради положителни тестове за COVID на редица от пътниците.

Австралия беше заявила, че тези, които се прибират у дома, ще трябва да преминат два теста за COVID през 48-те часа преди заминаването си. „Sky News Australia“ предполага, че броят на онези, които са дали положителен резултат на тестовете, може да достигне 72, докато „ABC“ поставя бройката 70.

Австралия е предприела едни от най-строгите гранични мерки в света, като броят им е разрешен за строг контрол. Това означава, че много австралийци са се борили да се върнат в страната, включително Съни Хура. През последните 11 месеца той се опитва да се прибере вкъщи, но само часове преди да отлети за вкъщи в репатриращия полет в петък той е диагностициран с COVID-19. Пред ABC news той сподели:

“През всичките тези 11 плюс месеца бях отрицателен. Но не успях да се върна заради австралийското правителство. Ако умра (от COVID), австралийското правителство ще носи отговорност.”

Той описа страховете си относно сегашното си положение и в случай, че здравето му се влоши.

“Познавам хора, които са влиятелни, те също не могат да получат никаква медицинска помощ в момента. Липсва кислород. Много хора, които познавам, са починали. Млади хора, не само възрастни хора.”

“Това е просто съдба сега, това е просто моят лош късмет. Така че не знам какво ще се случи по-нататък, просто трябва да взема по нещо.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments