Ремонтът на Дунав мост може да стартира най-рано през октомври

0
43
Дунав мост
Дунав мост. Снимка: Wikimedia commons

Основният ремонт на българския участък от Дунав мост при Русе може да започне най-рано през октомври, заяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов по време на среща с Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску – извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България. Те обсъдиха липсата на добра транспортна свързаност между съседните страни.

Проектирането на основния ремонт на българския участък от моста между Русе и Гюргево е на финален етап, като се очаква и становището на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/. Проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, прогнозната стойност и срок за изпълнението им. След готов технически проект Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ ще обяви обществени поръчки за строител и за надзор. Ако ремонтните дейности започнат до края на тази година, мостът ще е готов през пролетта.

„България и Румъния имат общи амбициозни проекти в транспорта и пътната инфраструктура. Те трябва да бъдат реализирани. Имаме нужда от по-добра свързаност, за да се развиват търговията, бизнесът и туризмът“, посочи регионалният министър.

Посланик Предеску изрази удовлетворение от работата си с българските власти през последната половин година и изрази надежда, че работата по стратегическите инфраструктурни проекти ще продължи независимо от политическата ситуация в страната.

Вицепремиерът представи пред посланик Предеску приоритетни пътни проекти. Например магистралата Русе – Велико Търново, част от транспортния коридор от Букурещ през България до Александруполис в Гърция. Друг проект е АМ „Черно море“, за която АПИ изготвя разширен идеен проект.

От ключово значение за двете страни са и пътищата по транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“. Идеята е да се изгради магистрала от Видин през Монтана с тунел под прохода „Петрохан“ до София, където да се свърже с АМ „Струма“. От своя страна Румъния трябва да подобри транспортната си инфраструктура към „Дунав мост 2“ от Арат до Калафат. За проекта за магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2, вицепремиерът получи подкрепа от еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

Министър Караджов информира посланик Предеску за рисковете пред изпълнението на пътя Видин-Ботевград, АМ „Струма“ през Кресненското дефиле и „Хемус“.

Като един от основните инструменти за съвместна дейност в интерес на двете страни бяха коментирани програмите за териториално сътрудничество. Новата програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния-България 2021-2027 е с бюджет 207,5 млн. евро, като се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments