Рекордна температура от над 20 градуса по Целзий отчетоха на Антарктика

0
23
Антарктида
Снимка: Pixabay

Рекордна температура от над 20 градуса по Целзий измериха учени на Антарктически остров. Това се случва за първи път, след като изследователите регистрираха температура 20,75 градуса на остров край бреговете на континента, информира “BBC”.

Бразилският учен Карлос Шефер каза за АФП, че до момента в Антарктида не са се наблюдавали подобни стойности на термометрите. Той изтъкна, че регистрирана на 9 февруари температура е само едно от измерванията, които учените са взели за дълъг период от време. Големият набор от данни тепърва ще се оформя статистически.

Антарктида
Снимка: Pixabay

Миналата седмица на континента беше поставен още един рекорд за висока температура. Тогава на Антарктическия полуостров бяха отчетени 18.3 градуса по Целзий.

Това последно четене на резултатите беше направено на мониторингова станция на остров Сиймор, част от верига острови на същия полуостров, в най-северната точка на континента.

Въпреки че температурата е рекордно висока, Карлос Шефер подчерта, че отчитането е част от по-широко проучване и затова само по себе си не може да се използва за прогнозиране на тенденция.

“Не можем да използваме тези данни от само един ден, за да предвидим климатичните промени в бъдеще. Това есамо част от голямото цяло”, обясни той и добави: “Това е просто сигнал, че в тази област се случва нещо различно.”

Колко бързо се затопля Антарктида?

Според Световната метеорологична организация на ООН (WMO) температурите на континента Антарктида са се повишили с почти 3 градуса по Целзий през последните 50 години и около 87% от ледниците по западното му крайбрежие са се “оттеглили” за този период от време.

През последните 12 години ледниците са показали “ускорено отдръпване” поради глобалното затопляне, се казва в заключението на учените.

Антарктида
Снимка: Pixabay

Миналият месец беше и най-топлият януари в Антарктида.

Учените предупредиха, че глобалното затопляне предизвиква толкова ускорено топене на Южния полюс, че в един момент се очаква той да се разпадне напълно. Това от своя страна ще стане причина за покачване нивото на глобалното морско равнище с  най-малко три метра (10 фута) през следващите векове.

Предишният температурен рекорд за целия регион на Антарктида, който включва континента, островите и океана, които са в климатичната зона на Антарктида – е 19.8 градуса по Целзий, регистриран през януари 1982 г.

Миналия юли арктическият регион надмина собствения си рекорд, като тогава термометрите показаха друга невиждана до момента стойност от 21 градуса, регистрирана от база в северния край на остров Елесмер в канадската част на Арктика.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от