Рекорден брой починали от свръхдоза наркотик в САЩ за година

0
15
Опиоиди
Снимка: Pixabay

Подхранвана от пандемията от COVID-19 и повишената употребата на фентанил, “наркотичната епидемия“ в САЩ се разрасна, докато американските граждани бяха принудени да останат затворени по домовете си. От май 2020 г. до април 2021 г. над 100 000 души са починали от наркотична свръхдоза в страната, сочат предварителните данни от проучване, публикувани вчера от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Това е нов отрицателен рекорд по смъртност, причинена от свръхдоза, като вече е налице увеличение на случаите с близо 30% спрямо същия период на предходната година и почти двойно увеличение през последните 5 години.

Наркотичната епидемия се разраства успоредно с пандемията от COVID-19, която през същия период отнема живота на около 509 000 души. Синтетичните опиоиди като фентанил – болкоуспокояващо средство, което е около 50-100 пъти по-силно от морфина, са причина за по-голямата част от смъртните случаи от свръхдоза – около 64 000 души.

Според д-р Нора Волков, директор на Националния институт за злоупотреба с наркотици, пандемията е изиграла важна роля за тази статистика, тъй като при криза от такъв мащаб тези, които вече приемат наркотици, могат да вземат по-големи количества, а тези, които се лекуват от такава зависимост, могат да се по-лесно върнат към употребата им. По нейни думи това е феномен, който сме наблюдавали и до известна степен сме можели да предвидим.

Смъртоносни фалшификати, които приличат на хапчета, изписани с рецепта.

Според предупреждение на Американската агенция за борба с наркотиците от септември насам незаконните наркотици често изглеждат като законно произведени хапчета с рецепта, които се предлагат свободно онлайн и се продават чрез социалните медии. Същия месец властите са обявили повече от 800 ареста и конфискация на над 1,8 милиона хапчета в рамките на двумесечна акция. По официални данни фентанилът е бил иззет във всички щати и че през септември е било издадено спешно предупреждение за фалшиви медикаменти с рецепта, съдържащи този опиоид. Оскъдно количество от порядъка на 2 милиграма могат да бъдат смъртоносни и често се смесват с други синтетични опиати като Oxycontin, Percocet и други.

Кой злоупотребява с такива вещества?

Много хора злоупотребяват. По данни на „CNN“ през 2019 г. около 10,1 милиона американци на възраст над 12 години са злоупотребявали с опиоиди, включително 9,7 милиона души, злоупотребяващи с болкоуспокояващи, отпускани с рецепта, и 745 000 души, употребяващи хероин.

Как фентанилът стига до САЩ?

Химикалите, използвани за производството на това наркотично вещество, често се доставят от Китай до САЩ или Мексико. Те се произвеждат от наркокартелите в Мексико, а след това се внасят контрабандно в САЩ. Фентанил може да бъде доставен в малки пратки по пощата с тегло под един килограм, но репресиите на китайското правителство срещу незаконното разпространение на наркотични вещества затрудняват прилагането на този метод. Индия е друг важен източник на фентанил, от който САЩ се снабдява. Откъс относно фентанила, публикуван от Американската агенция за борба с наркотиците, гласи:

Фентанилът се смесва с други незаконни опиоиди, за да се увеличи неговата ефикасност, продава се под формата на прахове и назални спрейове и все често се пресова в хапчета, които изглеждат като напълно законни медикаменти, отпускани с рецепта. Тъй като няма официален надзор или контрол на качеството, тези фалшиви медикаменти често съдържат смъртоносни дози фентанил, без в състава им да има нито едно от веществата, които би трябвало да има.“

Какво прави Байдън, за да реши проблема?

Преди време администрацията на Джо Байдън обяви, че е предвидила 4 милиарда долара от финансовия пакет за облекчаване на последиците от COVID-19, известен като „Американския спасителен план“, за борба със смъртните случаи от свръхдоза, включително разширяване на услугите за предоставяне на помощ при пациенти с психични разстройства, свързани със зависимостта им от наркотични вещества. Вчера  президентът заяви пред репортери, че администрацията му полага всички усилия да направи здравното осигуряване по-достъпно за всички американски граждани, за да могат повече хора, които се нуждаят от медицински грижи, да могат да ги получат своевременно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments