Регистрирано е огромно количество на метанови емисии от руска въглищна мина

0
34
Емисии
Снимка: Pixabay

Канадска компания, която управлява орбитални сензори за метан, твърди, че е нейните системи са установили сериозно количество изпуснат газ от едно съоръжение, което е било наблюдавано и преди. На 14 януари е регистрирано изпускане на газ от огромната въглищна мина „Распадская“ в Кемеровска област, Русия. Според данните парниковият газ е започнал да навлиза в атмосферата със скорост от близо 90 тона на час. Това е количество, което в битови условия би могло да захрани с енергия стотици хиляди домове, но вместо това в този случай метанът (наричан още CH4) се губи във въздуха, предава „BBC“.

Потенциалът на метана за глобално затопляне е 30 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид за период от 100 години. В подробен научен доклад от миналата година се посочва, че 30-50% от настоящото повишаване на глобалните температури се дължи на метана, както и че е наложително емисиите да бъдат ограничени колкото се може по-скоро.

Базираната в Монреал компания GHGSat управлява флотилия от пет орбитални спътника. На тях са разположени сензорите с най-висока резолюция за откриване на метан в Космоса. Дейността на компанията се състои в идентифициране на източници на метан, произведени от човека, и съвместна работа с отговорните лица в посока прекратяване на ненужните емисии. Повечето от клиентите на компанията са от сектора на изкопаемите горива.

Въглищната мина „Распадская“ е голям комплекс, който разполага с около 350 км подземни тунели, и произвежда коксуващи се въглища. Екип на GHGSat твърди, че наблюденията показват тенденция на нарастване на емисиите от съоръжението с течение на времето, като други големи производствени процеси, свързани с отделянето на 50 тона на час и дори 10 тона на час, са били регистрирани съответно в края на януари и през май. Обикновено отделянето на опасен газ в нефтени или газови съоръжения може да достигне до 1 тон на час. Въглищните мини обикновено се опитват да улавят метана, който трябва да се отстранява от подземните тунели от съображения за безопасност. Често газът се използва за захранване на мините.

Сега фокусът на експертите в областта на климата отново е насочен към метана. Както е известно, главно емисиите на въглероден диоксид отговорни за причиняването на климатичните промени, но метанът също е сериозен виновник за това. Ефектът му на затопляне е по-голям от този на въглеродния диоксид, но също така е по-краткотраен в атмосферата, което означава, че ако източниците, произведени от човека – от изкопаеми горива, селско стопанство и отпадъци в депата,  могат да бъдат ограничени, ползите ще бъдат налице относително бързо. Правителствата, участвали в миналогодишната международна конференция за климата (COP26), бяха призовани да подпишат нов колективен ангажимент за намаляване на количеството метан, обещавайки да постигнат обща цел за ограничаване на световните емисии на метан до 2030 г. с поне 30% спрямо нивата от 2020 г.

Екип на „BBC“ се обърна и към собствениците на мината „Распадская“ за коментар, които обещаха, че ще дадат отговор по-късно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments