Регистрирани са 50 нови случая на туберкулоза в Русе

0
560
Болница
Снимката е илюстративна

Трима души са изгубили живота си тази година в Русе заради туберкулоза. А от началото на годината досега са били регистрирани близо 50 нови случая. Това отчете главният експерт в местната екоинспекция д-р Димитър Лазаров. По думите му най-уязвими са хората с понижена имунна система. Според данни на Световната здравна организация 9 на сто от починалите са били носители на СПИН.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи – лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други. Това показва справка в здравното министерство.

Утре в Тубдиспансера ще се проведе консултации за риска от туберкулозата, а целта е да се информира обществото за рисковете, които крие заболяването.

Спрямо 2018 г. има увеличение на регистрираните случаи на заболяването в Специализираната болница за активно лечение и профилактика на пневмо фтизиатричните заболявания – Русе.

Туберкулозата е един от основните проблеми на общественото здраве в Европа, показва още информация от СЗО. В световен мащаб пък през 2018 година около 1,5 млн. души са починали заради туберкулоза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments