Регистрираха нов случай на Африканска чума при дива свиня

0
79
Дива свиня
Снимката е илюстративна

Ветеринарните власти у нас отчетоха появата на Африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 г.

Сигналът за умряло диво прасе в землището на девненския квартал „Повеляново“ е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа ветеринарният лекар установил, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.

Въпреки информационната кампания от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал „Повеляново“. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август миналата година бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.

Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments