Регионалният министър от Бургас: Парите за „Хемус“ са взети за компенсациите за тока

0
46
Министър Гроздан Караджов
Министър Гроздан Караджов. Снимка: Искра.бг

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че когато е встъпвал в длъжност, в сметката за строителството на АМ „Хемус“ не е имало пари. Пред журналисти в Бургас той уточни, че по време на служебното правителство е имало недостиг на средства за компенсации и те са били изтеглени временно.

„При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато казусът с инхаус процедурите, бъде разплетен, с постановление на Министерския съвет ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма средства.“, посочи Караджов.

Министърът не е съгласен с твърдението на ГЕРБ, че в сметката е имало 1 милиард лева. По думите му имало е около 490 милиона през лятото на 2021 г. и точно тези пари са били взети да се посрещнат за първите компенсации за тока.

Караджов посочи още, че няма никакви гаранции за строителството на тази магистрала.

„Строят го частни фирми, които са пренаети от „Автомагистрали“, но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите – това не е окей и затова ги няма и парите.“, уточни той и добави, че всеки момент се очаква специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус.

Регионалният министър коментира и казуса с пътностроителните фирми и дали са им били изплатени парите. Той посочи, че дотук са им платени 55% и очаква до края на другата седмица да бъдат изцяло заплатени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments