Разтревожени съседски държави изпитват облекчение след дискусии между САЩ и Китай

0
37
САЩ-Китай
САЩ-Китай. Снимка: Pixabay

Ако съседите на Китай, близки и далечни, можеха да изпратят на президентите Си Дзинпин и Джо Байдън един текст през последните 48 часа, той вероятно щеше да бъде следният:

„Можете ли вие двамата да се разберете?“

Разбира се, целият свят проследи с изключителен интерес посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин през уикенда, но едва ли този интерес може да се сравни с тревогата на страните, които биха били на фронтовата линия при евентуален конфликт между САЩ и Китай.

В продължение на 35 минути вчера, когато Блинкен се превърна в най-високопоставеният американски дипломат, който се е срещал с китайския лидер от 2018 г. насам, колективна въздишка на облекчение вероятно се е разнесла в този тактически участък от съюзници на САЩ в Тихия океан – като се започне от Япония и Южна Корея на север, през Филипините, чак до Австралия на юг. Нациите от Югоизточна Азия, разположени на ключови световни маршрути за доставки, и малките тихоокеански островни държави, разкъсани между китайските и американските противоречия, несъмнено също са почувствали успокоение.

„Всички се учат да живеят със съперничеството между Китай и САЩ, но никой не иска да избира между тях. Ще има известно облекчение, когато видим, че тези две страни се държат като възрастни хора.“, твърди Джон Делъри, професор по китаистика в университета „Йонсей“ в Сеул.

Както изглежда, това е и посланието, което двете страни се стремят да отправят. В продължение на два дни Блинкен проведе срещи на високо равнище с висшите китайски дипломати Ван И. и Цин Ган, като с последния дискусиите продължиха няколко дълги часа, включително и по време на „работна вечеря“. След това той обсъди важни въпроси със самия Дзинпин във Великата народна зала в Пекин. В края на срещата китайският лидер приветства „напредъка“ в дискусиите и повдигна темата за „споразумения по конкретни въпроси“, без да казва какви са те.

При завръщането на Блинкен във Вашингтон, Байдън го похвали за това, че е свършил „адски добра работа“. Въпреки това, 61-годишният държавен секретар, който винаги е бил прагматичен дипломат, заяви пред репортери, че е „с ясни очи“ по отношение на Китай. Той приветства възобновяването на комуникацията на високо равнище и изтъкна, че китайците са съгласни с американците, че отношенията им трябва да се стабилизират, но също така призна, че все още има редица въпроси, за които двете нации все още са крайно несъгласни. И все пак неубедителните резултати, без значителен пробив и с много уговорки и условия, бяха посрещнати по-скоро с надежда, отколкото с разочарование. 

Отношенията между Вашингтон и Пекин през последните години са толкова изострени, че американските представители пристигнаха в Китай с надеждата да предотвратят конфликт – нарастващ риск, който разтревожи дълбоко региона. Неотдавнашно проучване на фондация „Eurasia Group“ сочи, че над 90% от анкетираните в Южна Корея, Филипините и Сингапур са „притеснени“ от конфронтация между двете свръхсили. Почти половината от запитаните са избрали регионалното напрежение като най-неотложното предизвикателство, пред което е изправена тяхната страна.

Всички са наясно, че проблемите са сериозни. Налице е и тревога за световната търговия и доставките на полупроводници и други стоки. Конфликтът между САЩ и Китай постепенно се превърна в яростна битка за влияние, която принуждава страните от региона да направят труден избор по отношение на собствената си сигурност.

За страните от Азиатско-тихоокеанския регион срещата е само едно начало, при това несигурно. Засега обаче те приемат с оптимизъм всеки възможен напредък. Дори ако всичко, това означава, е да просто могат да си поемат дъх. Несъмнено обаче най-голямото предизвикателство тепърва предстои. Пекин даде ясно да се разбере, че Тайван продължава да е в „центъра“ на неговите интереси. Следователно, въпросът е какво ще се случи по-нататък между двете най-големи икономики и ядрени сили в света. Проблемът за Вашингтон е, че часовникът тиктака, тъй като се очертават нови избори. Съперниците на президента Байдън от Републиканската партия го обвиняват, че е прекалено „мек“ към Китай. Експерти предупреждават, че по тази причина той може да се изкуши да покаже, че може да се изправи срещу китайския лидер, вместо да се стреми към стабилно сътрудничество с него.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments