Разследват смъртта на 2-годишно българче в италианска болница

0
2173
Болница
Снимка: Pixabay

Българче е починало на 18 юни в Италия само месец преди да навърши 2 годинки след изключително бързо развитие на заболяване, чийто характер още не е установен. Майка му Ваня и баща му Ангел са българи, които живеят в Гамбетола, провинция Форли-Чезена. Те са направили официално оплакване пред карабинерите на град Чезена, в резултат на което Прокуратурата на Болоня е открила дело за смъртта на момченцето. Разследването трябва да констатира дали има закъснение и лекарска грешка за фаталния изход, предава „24 часа“.

Делото е непредумишлено убийство срещу неизвестни извършители. Сега трябва да бъде направена нова, независима аутопсия, от която да стане ясно какви са причините за смъртта на Диего. Медиците имат и хипотези, които не са окончателни, а именно че може да става въпрос за рядък вид менингит, за COVID, за миокардит.

Момченцето е било първородното дете на 35-годишния Ангел и на 31-годишната Ваня, които са италиански граждани, предават местни медии. То е родено в Чезена, област Емилия-Романя. Детето не е страдало от някаква патология.

На 14 юни Диего е вдигнал температура, но е изглеждало, че е нещо временно и ще мине лесно. Майката му е дала парацетамол, като температурата е спаднала и на другия ден всичко е било нормално.

На 16 юни температурата пак започнала да се вдига и момченцето започнало да трепери. Родителите му го закарали при детски лекар, който установил наличието на плаки в гърлото му и му предписал противовъзпалително лекарство. Следобед обаче температурата му преминала над 38 градуса. Момченцето почнало и да повръща. Родителите му го завели в „Бърза помощ“ на болницата „Буфалини“ в Чезена. Въпреки новоизписаните медикаменти, повръщането не спряло и заради това се е наложило да му бъде включена система.

На следващия ден сутринта детето било малко по-добре, то започнало и да яде. Следобед обаче пак се влошило, а температурата надхвърлила 39 градуса. Лекарствата не му действали. Момченцето се потяло и не отговаряло на никакви стимули. Вечерта педиатърката на смяна повикала колегите си от другите отделения, включително и от „Кардиология“. Предположили, че проблемите на момчето са сърдечни, тъй като сърцето ми не успявало да функционира правилно. Те се опасявали, че това може да доведе и до проблеми с мозъка.

След преглед на главния лекар на детското отделение, Диего бил преместен в интензивното отделение. В 02:00 часа през нощта началникът на „Педиатрия“ говорил със семейството и обяснил, че ситуацията е изключително сериозна и че в 07:00 часа на 18 юни ще транспортират детето в болницата „Сант Орсола“ в Болоня. Въпреки това в 11:00 часа то още не било транспортирано. В 11:30 часа пациентът потеглил към другото здравно заведение, където медиците го чакали отдавна. Те също говорили с родителите за сериозността на ситуацията и че има риск за живота на детето.

На 18 юни вечерта медиците решили да подложат Диего на сърдечна операция. Той обаче така и не стигнал до нея, защото е починал в 19:30 часа. Ваня и Ангел все още се питат дали закъснялото прехвърляне на момченцето им е оказало влияние и то е можело да оцелее. Те са се обърнали към адвокати.

„В Болоня ни казаха, че ако Диего беше пристигнал по-скоро, че ако те разполагаха с повече време, е можело да го спасят. Искаме да разберем от какво умря синът ни. В болницата на Чезена лекарите се лутаха, а освен това, защо не го отведоха веднага в болницата на Болоня? За немарливост ли става дума? Ако не се беше развило всичко по този начин, Диего можеше ли още да е жив?“, пита майката.

Прокуратурата има 60-дневен срок, за да депозира заключенията си за смъртта на българчето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments