Разследват незаконна сеч край Арбанаси

0
55
Арбанаси
Снимка: Wikimedia commons

Близо 80 дървета са изсечени незаконно в Арбанаси. Полицията и горските стражари вече са започнали съвместно разследване. Сигналът е подаден от двама жители на Горна Оряховица. А според Горското стопанство няма регистрирани нарушения, пише „Нова телевизия“.

Мястото е определяно като „белите дробове“ на града с най-замърсен въздух – Горна Оряховица. Землището е на Велико Търново и е в близост до курортното село Арбанаси. Преди няколко седмици местните наблюдават раздвижване в гората.

„Забелязах камиони. Питах ги, какво ще става, какво ще правите? Отговориха ми, че ще извозват голямо количество дървесина“, каза земеделският производител Иван Атанасчев.

Атанасчев следял ежедневно сечта, тъй като има земеделска земя, която граничи с Горския фонд. Лесовъдите го уверили, че всичко е законно. Земеделският производител обаче потърсил за свидетел местен бизнесмен. Двамата подали сигнал до горското. На място дошли от управляващите стопанството, но не констатирали нередности.

„Аз не можах да повярвам, че един държавен служител, чиято работа е да гледа гората, ми обяснява, че всичко е в норма. В един момент се ядоса, че едва ли не е извикан напразно“, категоричен е бизнесменът Милчо Милев.

След като държавата възложила сечта, констатира, че няма нарушения, местните сезирали контролната институция – Горската стража. Повикана била и полиция. Установено е, че има незаконна сеч от над 30 кубически метра дървесина. С червена боя са отбелязани над 80 дървета, отсечени неправомерно. От фирмата, извършила сечта, отрекоха да имат вина.

Докато стане ясно, какво точно се е случило, всички видове сеч във великотърновско са спрени. По досъдебното производство работи и Районната прокуратура.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments