Разширяват Синята зона в Бургас

1
379
Заседание на Комисията по икономика и инвестиционни политики в Общинския съвет в Бургас

Синята зона в Бургас да бъде разширена. Това предложение на кмета Димитър Николов беше одобрено по време на заседанието на Комисията по икономика и инвестиционни политики към Общинския съвет.

В докладната записка на градоначалника се предвижда да бъде създадена нова Подзона, заключена в карето между бул. „Мария Луиза“, ул. „Княз Борис“, ул. „Гладстон“ и ул. „Цариградска“.

Пред общинските съветници директорът на Общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев обясни, че разширението на синята зона ще обхване комплексите „Възраждане“ и „Братя Миладинови“. От неговите думи стана ясно, че са постъпили подобни искания от граждани на града.

В своите мотиви за направеното предложение кметът посочва следното:

„На територията на Община Бургас постоянно нараства броят на регистрираните автомобили, включително и тези, които са временно пребиваващи, концентрирани предимно в централната градска част и нейните периферии, което налага предприемане на своевременни мерки за регулиране на процеса на паркиране, чрез въвеждане на правила за платено паркиране в зоните, обособили се като свръхнатоварени и с изчерпан капацитет. Драстично увеличаващият се автомобилен парк създава неимоверна натовареност по улиците и пътните артерии в цитираните участъци вече не само през летния сезон, но и целогодишно, тъй като собствениците, чиито бизнес или местопребиваване изисква ориентирането на паркирането на автомобилите предимно в посочените райони. В резултат процесът на регулиране на паркиране и оттук и на нормалното движение е доведен до степен на невъзможност за осъществяване на ефективен контрол.“

С решението се предвижда създаването на редица нови паркоместа в рамките на Синя зона. Част от тях са на: Паркинг 1 (между ул. „Шар планина “ и бул. „Стефан Стамболов“) – 53 места, на Паркинг 2 (между ул. „Родопи“ и ул. „Шар планина“) – 26 места и едно място за автомобили, обслужващи хора с трайни увреждания, на Паркинг 2 (между ул. „Битоля“ и ул. „Ванче Михайлов“ – 42 места, на Паркинг 4 (мeжду ул. „Битоля“ и ул. „Дрин“) – 43 места, на Паркинг 5 на улица „София“ – 70 места, на Паркинг 6 на улица „Янтра“ – 13 места и 3 места за хора с увреждания, на Паркинг 7 (между ул. „Янтра“ и ул. „Места“) – 6 места и едно място за хора с увреждания, на Паркинг 8 (успоредно на улица „Янтра“) – 79 места и 4 места за хора с увреждания и на Паркинг 9 (успоредно на улица „Ванче Михайлов“) – 70 места и 3 за хора с увреждания.

За осъществяването на разширението на Синята зона в Бургас ще са необходими 50 000 лева по бюджета на Общинското предприятие „Транспорт“.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ганка
Ганка
4 години по-рано

Какъв е смисълът не разбирам. Синята зона затруднява паркирането! Разчертаването на паркоместа на увеличава броя им – единствено улеснява събирането на глоби!