Разрушен стенопис

0
108
Стенопис. Снимка: Фейсбук
Стенопис. Снимка: Фейсбук

Един от най-старите стенописи на Светите братя Кирил и Методий е пред разпадане.

Гражданка от община Роман сподели в социалната мрежа „Фейсбук“ как изглежда един от величествените стенописи посветени на солунските братя, който се намира в изоставената църква край манастира „Св. Архангел Михаил“ с. Долна Бешовица.

В поста си жената качва снимка на разрушения стенопис и споделя, че от години жителите на селото са искали с дарения да възстановят църквата и манастира, но това не е било възможно, защото са църковна собственост на Митрополията.

Един от стотиците коментари е свързан с това твърдение „Да-това е манастирски имот на врачанската митрополия. Манастирът е собственост на Православната църква-ето защо те би трябвало да го стопанисват и поддържат. Те трябва да инициират възстановяването. Ние не можем, защото е чужда собственост.“

Публикацията бързо се разпространява и до момента има близо 850 споделяния, които растат.

Коментарите под статията са предимно негативни, като се има в предвид, че тече дарителска кампания водена от много български общини за реставрацията на парижкото богатство Нотр Дам. Дори премиерът Бойко Борисов е решил да прати реставратори.

Докъде ще доведе това десетки наши храмове да се разрушават, може би до загуба на корените ни, загуба на вярата ни, загуба на културата и историята ни.

„Някога са съграждали, днес рушим…Моето поколение живее все още с надеждата, че ще доживеем да видим тази светиня възстановена! Жалкото е, че той живее в детинските ни спомени-а спомените рядко стават реалност…“, това е апелът под статията.

Гражданите са направили запитване към Министерството на културата паметник на културата ли е този стенопис и ако е-защо е в това състояние? А ако от църквата разрешат да се възстановява, едва тогава би могло да се търсят средства за стенописите.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от