Разпространява ли се COVID-19 от норки към хора?

0
95
Норка. Снимка: Pixabay.
Норка. Снимка: Pixabay.

Има значителен риск за разпространяване на COVID-19 от норки към хора, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ). Преди около година е избухнало първото огнище на COVID-19 във ферма за норки в Нидерландия.

Към днешна дата засегнатите ферми са над 400 и около 20 милиона са убитите норки и то само на територията на Европа. Управителят на „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) Стефан Димитров заяви, че в много европейски страни се е наложило избиването на животните и затварянето на фермите.

Димитров посочи, че в нашата страна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), все още отказва да изнесат резултатите от тестовете в 2-те ферми за норки у нас. Той разясни, че по препоръките на СЗО и Европейската комисия, на 12 април тази година Агенцията е изготвила Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки. Управителят отбеляза, че основната мярка в тази програма е да се тестват ежеседмично поне по няколко трупа на норки и допълни пред „БНР“:

„Ние обаче така и не получихме копия от тестове, за да се убедим във верността на обявените резултати. Било търговска тайна„.

От БАБХ отговориха, че в изпълнението на съдебното решение на Административния съд, са предоставили в законоустановения срок писмена информация по запитването на сдружение КАЖИ. То е постъпило по реда на ЗДОИ и се отнася до извършени изследвания на норки за SARS-COV-2 в периода между 21 октомври до 14 декември 2020 година. От агенцията посочват:

Резултатите от проведените изпитвания на проби от норки в периода са отрицателни за COVID-19. При проверките извършени във фермите за норки не са констатирани нарушения във връзка с прилаганите мерки срещу разпространението на вируса. Към днешна дата има постъпило ново запитване от сдружението, което ще се разгледа.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments