Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите българи е над 8 пъти

0
178
Офис
Снимка: Pixabay

България е страната в Европейския съюз с най-голямото неравенство в доходите на населението. Същевременно то продължава да се увеличава, а не намалява. Преди няколко седмици от Евростат публикуваха данни по въпроса. Те анализират каква е разликата между доходите на 20% от най-бедното население и 20% от най-богатото. Тя е 8,1 пъти. Ако се вземат само 10 на сто от най-бедните и се сравнят с 10% от най-богатите разликата става още по-драстична, предаде „24 часа“.

Все още не са готови данните за всички страни-членки на ЕС за 2019 година, но за преходната 2018-а България е на дъното на класацията. А тогава разликата е била по-малка – 7,66 пъти.

Само няколко наши съседни държави, които не са в Съюза са по-голямо неравенство. Средното равнище в ЕС за 2018 година по този показател е 4,77. В Дания то е най-малко – под 3 пъти.

През 2017 година неравенството в доходите в България е било още по-голямо в сравнение с 2019-а и се е равнявало на 8,2 пъти.

При тази класация не се взимат предвид единствено заплатите, а всички доходи на лицата – от наеми, социални помощи, приходи и земеделска земя и много други.

Ако се направи едно сравнение само на минималната работна заплата, която в момента е 610 лева с най-високото възнаграждение в държавния сектор разликата ще бъде огромна – над 28 пъти.

Борбата с неравенството в доходите е важна за България, защото през 2018 година Съветът на Европейския съюз отправи пет препоръки, за да влезем в чакалнята на еврозоната. На трето място бяха поставени рискът от бедност и борбата с подоходното неравенство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments