Разбито е ОПГ за наркоразпространение в Карнобатско: Лидерът е син на бивш кмет на село Смолник

1
2165
Прокуро Ангел Георгиев, прокурор Георги Чинев и комисар Ради Пенев
Прокуро Ангел Георгиев, прокурор Георги Чинев и комисар Ради Пенев. Снимка: Искра.бг

Неутрализирана е организирана престъпна група /ОПГ/ за разпространение на наркотици в цялата страна. Това стана ясно по време на брифинг, в който участваха прокурорите Георги Чинев и Ангел Георгиев, както и началникът на отдел „Югоизточен“ на ГДБОП комисар Ради Пенев

„Беше реализирана специализирана полицейска операция на ГДБОП, под ръководството и наблюдението на Окръжната прокуратура в Бургас в резултат, на която беше установено и неутрализрано престъпно сдружение, създадено с цел разпространение на високорискови наркотични вещества“, обясни Чинев.

По време на спецакцията са били задържани трима души в карнобатското село Смолник. Те са въртели целия процес – от отглеждане на марихуаната до опаковане и пласиране. Лидерът на ОПГ-то е на над 40 години, а другите двама са на по 30 години

„Като ръководител на сектора, който обслужва територията на Област Бургас, в началото на 2023 г. постъпи оперативна информация за сговор между три лица, които разпространяват наркотични вещества на територията на Община Карнобат, в село Смолник. Лидерът на тази група се ползва с доверието и уважението на местното население, тъй като баща му е бивш кмет на това село. Познат на всички. По този начин легендира извършваната от групата престъпна дейност под формата … те са земеделски производители, имат животновъдни обекти и селскостопански постройки, които ползват. Също така един язовир, с който напояват отглежданата продукция. По-активни стават през пролетно-летния сезон. През месец май, когато става това засаждане и отглеждане на наркотичното вещество тип канабис. До настоящия момент групата работи в стройна организация и конспиративност.“, разкри комисар Пенев.

Начинът на предаване на наркотичните вещества никога не е ставал лично, обясни комисар Пенев. По думите му лидерът на групата е ползвал други участници и лица, на които е имал доверие. Той е организирал самото предлагане и продажба на веществата, а предаването е ставало от другите две лица, които предварително от изграден „тайник“ отвеждали обекта и му предавали наркотика.

„В дома на лицата са открити общо около 4 кг суха тревна маса тип „марихуана“, пакетиращи машини, везни и други съоръжения, които са им способствали за оформянето на продукцията и пакетирането на по-малки количества. В единия обект също така е открита лаборатория от домашен тип, която ще бъде използвана за есенно-зимния период. И е с порядъка между 15 и 20 растения, които са подготвяни за отглеждане“, добави той.

„Във входа на разследването, което датира от вчера, а и преди това – в хода на оперативните мероприятия, общото количество високорискови наркотични вещества, разбирайте марихуана, които са открити и иззети, са 4 кг, като по аргумент от показанията на разпитаните по делото свидетели, само през последния месец от страна на престъпното сдружение са били разпространени още около 5 кг високорискови наркотични вещества. За ваше сведене ще Ви посоча цените на 4 кг марихуана по Наредбата, която ползваме – 120 000 лева, а по цени на свободния пазар са многократно повече – можете да си представите, че 4 кг и 5 кг преди това – цената е около 1 милион лева. Говоря за цени на свободния пазар“, уточни прокурор Чинев.

„Като наблюдаващ прокурор мога да кажа, че с моя резолюция от днес, преди обяд спрямо трите лица бяха повдигнати и ще бъдат предявени впоследствие обвинения за престъпление по член 321 ал. 6 – за участие в престъпно сдружение. Това са работни, начални обвинения, тъй като делото е започнало от вчера в ранния следобед и смея да твърдя, че и днес в резултат на проведените действия – претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, са открити още около половин кг наркотични вещества от типа на канабиса. В понеделник или вторник ще бъдат готови експертизите, като както казах тези работни обвинения търпят промяна и ще бъдат предявени нови обвинения, а именно за държане и разпространение на наркотични вещества“, коментира и прокурор Георгиев.

В момента две от лицата са задържани за срок до 72 часа. От Прокуратурата ще поискат да им бъде наложена най-тежката мярка „Задържане под стража“. Третото лице не е задържано, защото не се намира на територията на страната.

Задържаните са криминално проявени лица – хулиганство, нанасяне на телесни повреди. По думите на прокурор Георгиев справката за криминалните прояви на единия арестуван е дълга 5 страници. Те са разпространявали наркотици в цялата страна.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Стойчо
Стойчо
2 месеци по-рано

Почеркът на Стойчо Парушев от Гр. Карнобат виждам тук.
Специалистът в отглеждането на наркотичните в-ва!