Ръководителят на ООН призовава света да помогне на силно засегнатия от наводнения Пакистан

0
17
Антонио Гутереш по време на среща в ООН. Снимка: UN Photo
Антонио Гутереш по време на среща в ООН. Снимка: UN Photo

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да помогне на Пакистан, след като пристигна в страната по-рано днес, за да види опустошенията, причинени от продължаващите месеци наред смъртоносни наводнения, които принудиха половин милион души да живеят в палатки под открито небе. Посещението е факт в рамките на по-малко от две седмици след като Гутериш призова за спешно финансиране в размер на 160 млн. долара в помощ на засегнатите хора от мусонните дъждове и наводненията, които причиниха щети за поне 10 млрд. долара и смъртта на 1391 души. Предвидена е и международна подкрепа, като страната очаква първият самолет от САЩ, който ще отпусне помощ в размер на 30 милиона долара.

Пристигнах в Пакистан, за да изразя дълбоката си солидарност с пакистанския народ след опустошителните наводнения тук. Призовавам за активна подкрепа от страна на международната общност, докато Пакистан се опитва да се справи с тази климатична катастрофа,“, сподели Гутериш в своя профил в Twitter.

Миналата седмица ръководителят на ООН отправи остро предупреждение относно последиците от климатичните промени: „Нека спрем да правим стъпки към унищожаването на нашата планета чрез климатичните промени. Днес това е Пакистан. Утре това може да е вашата страна.

В изявление пакистанската министърка на информацията Мариам Аурангзеб благодари на лидера на ООН за посещението в Пакистан, като подчерта, че това е особено важно в момент, когато една трета от територията на страната е под вода. Тя заяви още, че се надява посещението да помогне за справяне с  кризата с жертвите на наводненията в световен мащаб.

При пристигането си в Пакистан Гутериш беше посрещнат от заместник-министърката на външните работи Хина Рабани Кхар, като предстои да се срещне и с министър-председателя Мохамад Шахбаз Шариф и други правителствени и военни високопоставени служители. Преди пристигането на ръководителя на ООН Шариф заяви пред гостуващ американски дипломат, че светът трябва да вложи повече усилия в борбата си с климатичните промени, за да избегне нови смъртоносни наводнения. Дерек Чолет, високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, също е на посещение в Исламабад, за да оцени щетите и да осигури помощ. Чолет даде дума, че САЩ ще подкрепят Пакистан след наводненията и ще окажат помощ на населението.

Днес се очаква да пристигне първият американски самолет с помощ за Пакистан, според информация на пакистански служители, които обявиха, че Вашингтон ще създаде въздушен мост за хуманитарна помощ.

От юни насам проливните дъждове и обилните наводнения причиниха нови трудности за Пакистан, като стана ясно, че последиците от климатичните промени върху обеднялото население са огромни. Експертите твърдят, че Пакистан е отговорен само за 0,4 % от емисиите в световен мащаб, които са водеща причина за изменението на климата. САЩ са отговорни за 21,5%, Китай – за 16,5%, а ЕС – за 15%. По данни на Националната агенция за управление на бедствията наводненията в Пакистан са засегнали сериозно 12722 души, разрушили са хиляди километри пътища, срутили са мостове и са нанесли скъпоструващи щети върху училища и болници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments