Ръководителят на НАТО с предизвикателно изказване, че един ден Украйна ще бъде част от алианса

0
45
Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг. Снимка: Фейсбук, NATO

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг направи предизвикателно изказване в четвъртък, което гласи, че Украйна заслужава да се присъедини към военния алианс и обеща да продължи подкрепата си за страната при първото си посещение в Киев след нахлуването на Русия преди малко повече от година, предава „Асошиейтед прес“.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Столтенберг, който изигра важна роля в мобилизирането на подкрепа от членовете на НАТО, да настоява за още повече от тях, включително военни самолети, артилерия и бронирана техника.

Кремъл даде различни оправдания за започване на война, но повтори в четвъртък, че предотвратяването на присъединяването на Украйна към НАТО е ключова цел зад инвазията на Русия, като се аргументира, че членството на Киев в алианса би представлявало екзистенциална заплаха за Русия.

През 2008 г. лидерите на НАТО бяха категорични, че Украйна ще се присъедини към алианса един ден и Столтенберг повтаря това обещание през цялата война – въпреки че организацията не е установила път или график за членство. На пресконференция Столтенберг заяви:

„Нека бъда ясен, полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Заслуженото място на Украйна е в НАТО.“

Той потвърди, че заедно със Зеленски са обсъдили програма за подкрепа на НАТО.

„Това ще ви помогне да преминете от оборудване и доктрини от съветската ера към стандартите на НАТО и ще осигури пълна оперативна съвместимост с алианса“, изтъкна Столтенберг и допълни:

„НАТО е с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо.“

Той отбеляза съобщението от четвъртък на Дания и Нидерландия, че планират да предоставят на Украйна поне още 14 обновени бойни танка Leopard 2 от началото на 2024 г. Той добави, че очаква страните „да направят нови съобщения за конкретна военна подкрепа за Украйна“ на среща Германия в петък.

Боевете през последните месеци се превърнаха във война на изтощение, като нито една от страните не успя да набере скорост. Но Украйна се очаква да започне контранастъпление през следващите седмици и наскоро получи сложни оръжия от своите западни съюзници.

НАТО няма официално присъствие в Украйна и предоставя само несмъртоносна подкрепа на Киев, но Столтенберг беше силният глас на алианса през цялата война.

Процесия от международни лидери пътува до Киев през последната година, а бившият норвежки премиер е една от последните големи западни фигури, направили това.

НАТО, създаден, за да се противопостави на Съветския съюз, отдавна се страхува да бъде въвлечен в широкомащабна война с ядрено въоръжената Русия, но тъй като Западът премина от колебливо предоставяне на каски и униформи към танкове, бойни самолети и модерни ракетни системи, посещенията на високо ниво са стане рутина.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в четвъртък, че предотвратяването на присъединяването на Украйна към НАТО остава една от целите на това, което Москва нарича „специална военна операция“. В изявление по време на конферентен разговор с репортери, Песков подчерта, че присъединяването на Украйна ще представлява „сериозна, значителна заплаха за нашата страна, за сигурността на нашата страна“.

По-рано този месец Финландия се присъедини към алианса, оставяйки настрана десетилетия неутралитет в историческо пренареждане на пейзажа на сигурността в Европа след Студената война. Докато НАТО твърди, че не представлява заплаха за Русия, присъединяването на скандинавската страна нанесе сериозен политически удар на руския президент Владимир Путин.

Членството на Финландия удвоява границата на Русия с най-големия алианс за сигурност в света. Очаква се съседна Швеция също да се присъедини през следващите месеци, вероятно по времето, когато президентът на САЩ Джо Байдън и неговите колеги от НАТО се срещнат в литовската столица Вилнюс през юли.

Алиансът се фокусира върху укрепването на отбраната на собствената си територия, за да разубеди Путин да атакува която и да е страна-членка. Съгласно гаранцията за колективна сигурност на НАТО атака срещу една страна-членка се счита за атака срещу всички тях.

В петък Столтенберг ще присъства на среща на Контактната група по отбраната на Украйна във военновъздушната база Рамщайн, Германия, с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Това е основният международен форум за набиране на военна подкрепа за опустошената от конфликт страна.

Междувременно Украинската космическа агенция заяви в четвъртък, че ярка светкавица в нощното небе над страната предишния ден вероятно е била метеорит, навлязъл в земната атмосфера. Жителите на столицата и няколко града в Беларус видяха светкавицата, която се задържа няколко секунди, а в района на Киев се чу експлозия. Това предизвика въздушна тревога в Киев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments