Ръководителят на групата за изгнаници в Беларус Виталий Шишов е намерен мъртъв в Украйна

0
10
Виталий Шишов
Виталий Шишов. Снимка: Vitali Vasilievich, Facebook

Ръководител на група, помагаща на избягали от Беларус, е намерен мъртъв близо до дома му в съседна Украйна, съобщава “BBC”Тялото на Виталий Шишов бе намерено обесено в парк в Киев, ден след като не се връща от джогинг. От полицията са започнали разследване за убийството и заявяват, че проверяват дали мъжът е бил убит и смъртта му изглежда като самоубийство.

Шишов ръководи Беларуския дом в Украйна, помагайки на хората, напуснали Беларус, на фона на полицейските репресии. Украйна, Полша и Литва – съседи на Беларус – са основните дестинации за тези, които бягат от преследване, след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август 2020 г. Приятели на Шишов съобщиха, че той е бил проследяван наскоро, съобщи в понеделник в Twitter беларуският журналист Тадеуш Гизджан. 

Беларуският дом в Украйна предоставя подкрепа на новодошлите при намирането на квартира, работа и правни съвети, пише на уебсайта си организацията. Междувременно беларуска спортистка, взела участие на Олимпиадата в Токио, получи от Полша хуманитарна виза, след като отказа да изпълни заповедта на отбора си да излети по-рано до дома си. 24-годишната спринтьорка Кристина Тимановская заяви, че е била принудително откарана на летището, защото е критикувала треньорите си, и изрази опасения за нейната безопасност.

По-рано тази година имаше международен протест заради задържането на опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич и неговата приятелка, след като самолетът на „Ryanair“, с който пътуваха, беше принуден да се отклони и да кацне в Беларус. Полицията съобщи, че са иззели мобилния телефон и личните вещи на Шишов от местопроизшествието. Органите на реда молят всеки, който го познава, да се свърже и да сподели всякаква информация за последните няколко седмици от живота му, за душевното му състояние, както и за всички възможни заплахи за живота му.

Ето и историята: Шишов излиза от дома си в понеделник сутринта и се предполага, че е бил на ежедневната си джогинг разходка, а по-късно не е намерен, съобщиха негови колеги от Беларуската къща в Украйна (БКУ). Той извършва няколко обаждания от телефона си, но затваря всеки път, когато му се отговаря отсреща, добавиха те. Колегите му сами са организирали издирване в гората, където той обикновено бяга. Един от тях – Юрий Щучко, коментира пред телевизия Current Time, че по данни на полицията Шишов има белези по лицето, което предполага, че той е бил пребит. Щучко каза, че служителите на украинската служба за сигурност и полицията са предупреждавали частно БКУ за заплахи за активисти. Мъжът обясни:

“Казаха, че трябва да бъдем наблюдателни, защото тук е действала мрежа от белоруски КГБ (тайна полиция) и всичко е възможно.”

В изявление на БКУ се казва:

“Бяхме многократно предупреждавани от местни източници и нашите хора в Беларус за възможни провокации, стигащи дори до отвличане и убийства. Виталий реагира на тези предупреждения със стоицизъм и хумор.”

Репресии срещу опозицията

Спорните президентски избори през август миналата година бяха катализаторът за ожесточена репресия на опозицията срещу правителството на Лукашенко. Той е на власт от 1994 г. Огромните улични протести продължават седмици след оспорвания вот, за който дисидентите в Беларус и западните правителства твърдят, че е фалшифициран в полза на Лукашенко.

Протестите бяха разбити брутално от полицията, а хиляди бяха задържани.

Оттогава ООН казва, че Беларус е станал свидетел на “безпрецедентна криза с правата на човека”. ООН и правозащитните групи казват, че имат много съобщения за полицейско насилие, използвано срещу протестиращи, случаи на насилствено изчезване и обвинения за изтезания.

Опозиционният лидер Светлана Тихановска претендира за победа на изборите, след като застана на мястото на съпруга си политик, който беше задържан през март 2020 г. Тя беше принудена да напусне страната с децата си в деня след изборите, а сега живее в изгнание в Литва.

Във вторник Тихановска отлетя за Лондон, за да обсъди ситуацията в Беларус с британския премиер Борис Джонсън.

Тя каза пред „BBC“, че ще настоява за „множество точки на натиск“, които да бъдат приложени към беларуското правителство, включително по-строги санкции. Тихановска добави, че е „съсипана“ от смъртта на Шишов, добавяйки:

“Тревожно е, че тези, които бягат от Беларус, все още не могат да бъдат в безопасност.”

Беларус: Основните точки

  • Къде се намира Беларус? Съюзникът му е Русия на изток и Украйна на юг. На север и на запад се намират членките на ЕС и НАТО – Латвия, Литва и Полша.
  • Защо има значение? Подобно на Украйна, тази нация с 9,5 милиона население се наира в съперничество между Запада и Русия. Президентът Александър Лукашенко е наречен “последният диктатор в Европа” – той е на власт от 27 години.
  • Какво става там? Има огромно опозиционно движение, изискващо ново, демократично ръководство и икономическа реформа. Опозиционното движение и западните правителства казват, че Лукашенко е фалшифицирал изборите на 9 август 2020 г. Официално той спечели с огромна победа. Голяма полицейска репресия ограничи уличните протести и изпрати опозиционни лидери в затвора или в изгнание.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments