Ръководителката на СЗО в Сирия е обвинена в корупция, измами и злоупотреби

0
44
Д-р Акджемал Магтимова
Д-р Акджемал Магтимова. Снимка: Фейсбук

Служители в сирийския офис на Световната здравна организация (СЗО) твърдят, че тяхната ръководителка е управлявала неправилно милиони долари, давала е подаръци на близки до нея правителствени служители, включително компютри, златни монети и автомобили, и е действала лекомислено, докато пандемията от COVID-19 се е разпространявала в страната.

Над 100 поверителни документа, сигнали и други материали, получени от екип на “Associated Press”, показват, че служители на СЗО са споделили пред разследващите, че представителката на агенцията в Сирия д-р Аджемал Магтимова е имала агресивно поведение, оказвала е натиск върху служители на СЗО да подписват договори с високопоставени сирийски политици и системно е изразходвала неправомерно средства на СЗО и такива, предоставени от дарители. Магтимова отказа да отговори на въпросите относно обвиненията, като заяви, че й е „забранено“ да споделя информация поради задълженията й като член на персонала на СЗО. Тя определи твърденията като „клеветнически„.

Според надеждни източници, свързани с разследването, оплаквания, подадени от над десет служители, са предизвикали едно от най-щателните вътрешни разследвания на СЗО от години насам, в което са взели участие над 20 следователи. В изявление организацията потвърди, че в момента разглежда обстойно обвиненията срещу Магтимова и допълни, че е потърсила помощта на външни следователи.

Разследването е продължително и сложно, като ситуацията в страната и предизвикателствата за получаване на достъп до доказателства, като същевременно се гарантира защитата на персонала, доведоха до допълнителни трудности,“, заявиха от СЗО. От агенцията съобщиха още, че през последните месеци е постигнат напредък в разглеждането и оценяването на жалбите, свързани с Магтимова, както и в събирането на съответната информация.

Миналата година офисът на СЗО в Сирия е разполагал с бюджет на стойност около 115 млн. долара, предвиден за решаване на належащи здравни проблеми в страна, която е сериозно засегната от война, като близо 90% от населението живее в крайна бедност и над половината от него отчаяно се нуждае от хуманитарна помощ. В продължение на няколко месеца разследващите проверяват твърденията, че сирийците са били зле обслужвани, а служителите на СЗО са били подложени на тормоз от страна на Магтимова.

Финансовите документи показват, че Магтимова веднъж е организирала парти на стойност над 10000 долара – събиране, организирано най-вече за да почете собствените си постижения за сметка на СЗО, като служителите твърдят, че това се е случило в момент, когато страната е изпитвала остър недостиг на ваксини срещу COVID-19. Данните от разследването сочат още, че през декември 2020 г., в разгара на пандемията, тя е възложила на над 100-те служители на СЗО в страната да се научат да танцуват танца флашмоб, като дори им е поръчала да се снимат как изпълняват хореографските стъпки по случай парти на ООН.

Шестима базирани в Сирия експерти по обществено здраве, част от екипа на СЗО твърдят, че Магтимова многократно е наричала подчинените си „страхливци“ и „умствено изостанали„. Още по-обезпокоително е, че служителите са разкрили на разследващите, че тяхната ръководителка е „оказвала услуги“ на високопоставени политици от сирийския режим и се е срещала тайно с руски военнослужещи – изключително тежки нарушения на неутралитета на СЗО като организация на ООН. Служителите помолиха да не се съобщават имената им поради страх от отмъщение, а трима от тях вече са напуснали организацията. В жалба, изпратена до генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус през май, служител от Сирия пише, че Магтимова е наела некомпетентни роднини на свои приближени правителствени служители, като някои от тях са били обвинени в „безброй нарушения на правата на човека„.

Агресивните и оскърбителни действия на д-р Акджемал Магтимова оказват отрицателно въздействие върху работата на СЗО в подкрепа на сирийския народ. Уязвимият сирийски народ губи много заради фаворизирането, измамите и скандалите, подстрекавани и подкрепяни от нея, което разрушава цялото доверие спрямо организацията и отблъсква потенциалните дарители,“, пише анонимният служител.

Тедрос Адханом Гебрейесус все още не е отговорил на жалбата на служителя.

През май регионалният директор на СЗО за Източното Средиземноморие назначи временно изпълняващ длъжността представител в Сирия на мястото на Магтимова, след като тя беше пусната в отпуск. Към днешна дата обаче тя все още фигурира като официален представител на Сирия и продължава да получава заплата, съответстваща на длъжността й.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments