Радослав Бимбалов: „Да си върнем държата“ носи ехото на популистки призив

1
46
Радослав Бимбалов
Радослав Бимбалов. Снимка: Facebook

Писателят Радослав Бимбалов написа коментар в социалната мрежа Facebook по повод провежданата в цяла Европа кампания за предстоящите европейски избори. На тях ще избираме новите членове на Европейския парламент. Те ще се проведат между 6 и 9 юни. Публикуваме анализа на Радослав Бимбалов без редакторска намеса:

„Един простичък наратив се прокрадва в партийното лъжеговорене из доста места на света в момента. Можете да го откриете в опасно твърдите думи на германските крайно-десни, в излиянията на българските ново-патриоти, дори и в речите на изборните победители в Северна Македония.

“Да си върнем държавата” носи ехото на популистки призив, защото се опитва да подвежда избирателите, че те ще получат контрол над процесите в страната си, че властта ще бъде спечелена, за да се предаде в ръцете им. Наистина ли все още има хора, които да повярват на такава евтина, стара лъжа, с дъх на нео-болшевизъм?
Да, има. И са много, не само у нас.

Реваншизмът е в състояние да извади от летаргията и апатията огромен брой негласуващи, дълго лъгани, недоволни хора, свити в ъгъла на собствения си живот. Реваншът, който те си представят, е свързан със зануляване, с връщане на старта. Те лесно могат да бъдат водени от тихата заблуда, че ако получат нов шанс ще се справят по-добре в живота си.

Да, приливът на желание за личен реванш е опасна вътрешна енергия и лъжеприказчиците знаят прекрасно това.

Заплахата за цяла Европа в момента е реална. Защото “да си върнем държавата” е обещание, насочено към огромни групи хора. През тази лъжа в европейския парламент съвсем скоро ще се намъкнат политици от нов вид – които не желаят да стават част от управлението на обединен континент, а са там, за да работят за неговото разединение.

На фона на тази голяма опасност за всички ни, ние с вас спорим за глупости, мерим си демократичните израстъци и се ръфаме по оглозганото самочувствие.

Усещате ли се вече, или още ви трябва?“

Масови земеделски протести ще залеят европейските избори

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Радослав Бимбалов: „Да си върнем държата“ носи ех… […]