Радев: Високотехнологичните предприятия допринасят за модернизацията на страната

0
13
Президентът при откриването
Президентът при откриването. Снимка: Пресцентър на Президентството

Президентът Румен Радев заяви, че високотехнологичните и експортно ориентирани предприятия с голяма добавена стойност имат значим принос за модернизацията на България. Той направи коментара си по време на церемонията по откриване на нов завод за автомобилни компоненти във Враца на компанията „Теклас-България“, която е сред водещите инвеститори у нас.

Koмпaниятa е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилocтpoители в света, като в своята дейност разчита на съвременни технологии, роботизирани системи и екологичен подход. Заводи на „Теклас“ са изградени в Турция, България, Сърбия, Китай, Мексико и САЩ. Инвестицията в шестия завод на компанията у нас е в размер на 20 млн. лева, а разкритите работни места са 300, с тенденция да се увеличават през следващите години.

Държавният глава определи като крачка напред за българската икономика направената мащабна инвестиция. Компанията е вложила над 190 млн. лв. в предприятията си у нас, а годишният й оборот надхвърля 500 млн. лв. Президентът отбеляза, че изграденият от компанията в Кърджали научно-изследователски център привлича най-добрите инженери в страната и разгръща мащабна развойна и иновационна дейност.

„България не само произвежда високотехнологични продукти, а и задава стандартите в производството на подобна продукция.“, заяви президентът.

В събитието се включиха служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, генералният директор на холдинг „Теклас“ Неби Анъл, посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок и кметовете на Враца и Кърджали Калин Каменов и Хасан Азис.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments