Радев: Вече 75 години Ансамбъл „Гоце Делчев“ пази жив спомена за изпитанията и борбите на нашите предци

0
35
Президентът Румен Радев и Ансамбъл
Президентът Румен Радев и Ансамбъл "Гоце Делчев". Снимка: Президентство

„Вече 75 години Ансамбъл „Гоце Делчев“ носи гордо името на своя патрон, предава красотата на българския фолклор от поколение на поколение и пази жив спомена за изпитанията и борбите на нашите предци, за духовното възраждане на нашия народ и неговия вечен стремеж за свобода.“

Това каза президентът Румен Радев по време на приветствието си на тържествения концерт по случай годишнината на Ансамбъл „Гоце Делчев“. По думите му с творчеството си фолклорният ансамбъл е причината хиляди хора по цял свят да говорят с вълнение за България.

„Карате ни да се вълнуваме с песните на Братя Миладинови, Кузман Шапкарев и други видни български възрожденци“, отбеляза той.

Президентът изрази своята признателност към творческия всеотдаен труд на поколения творци от ансамбъла, съхранили родолюбивите чувства на нашия народ и на българите по света.

„С много любов и отдаденост ни карате да се чувстваме горди и щастливи, че сме българи.“

Държавният глава се обърна към танцьорите и хореографите на състава и им пожела все така всеотдайно да претворяват в дела великия завет на техния патрон и голям български революционер Гоце Делчев, който е заявил: „Аз разбирам бъдещето на света като поле за културно съревнование между народите“.

В рамките на тържествения концерт, състоял се снощи в НДК, президентътотличи състава по случай 75-ата годишнина от основаването му с плакет „Св.св. Кирил и Методий“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments