Радев: Управляващите искат диалог, а избягаха от него!

0
154
Президент Румен Радев
Снимка: Президентство

„Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по жизненоважен за цялото ни общество въпрос – Усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.“

Това заяви президентът Румен Радев в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук. Допълни също, че покана за среща са получили ръководството на Народното събрание, Министерски съвет на ниво вицепремиер и парламентарно представените партии от управляващата коалиция.

Радев изтъкна надеждата си, че „пожарното“ заседание в парламента през вчерашния ден не е било с единствената цел да се случи преди срещата с него. Подчерта, че не се състезава. Очаква обаче навременни и реални резултати, касаещи провеждането на честен и прозрачен изборен процес.

Държавният глава твърди, че половин година преди изборите е нужно да има ясно изборно законодателство. Определи като недопустимо тази тема да потъне в дневния ред на парламента.


.

По негово мнение, ако сме се запътили към машинно гласуване, както предвижда законът, то трябва сега да се постави началото на процедурата. Така ще се спазят сроковете и успешно ще се проведат процедурите, касаещи обществените поръчки.

Президентът обяснява, че в Закона за държавния бюджет за тази година липсва позиция за заделени средства за машинно гласуване. По тази причина от Министерския съвет трябва ясно да изразят позицията си и какъв ангажимент поемат.

Смята, че една актуализация на избирателните списъци е навярно неудобна стъпка за управляващите, но необходима и полезна за гражданите на страната.

При липса на подобни действия, то е силно вероятно на следващите избори да бъдат отчетени отново негативни резултати, касаещи бюлетини, които не са действителни и купен вот.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от