Радев удостои с орден „Мадарски конник“ почетния консул на България в Канада Георги Паничерски

0
19
Почетният консул на България в Канада Георги Паничерски
Почетният консул на България в Канада Георги Паничерски. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен почетния консул на България в Канада Георги Паничерски. Това се случи днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Награждаването е за големите заслуги, личен принос за развитието на двустранните отношения и в контекста на отбелязването на 55 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Канада.

Държавният глава отличи дългогодишните и последователни усилия на Георги Паничерски за укрепването и разширяването на българското етнокултурно, езиково и историческо пространство извън пределите на страната, както и приноса му за интеграцията и съхраняването на българската идентичност на сънародниците ни в Канада. Президентът заяви:

България високо цени Вашата подкрепа за образователните, културно-просветни, научни и професионални организации на българската общност в Канада, както и за училищните и църковни настоятелства на българите. Орденът е знак на признателност и за подкрепата на почетния консул за реализацията на българските външнополитически приоритети в отношенията с Канада, за разширяването на търговско-икономическите връзки, за засилването на инвестиционния обмен и износа на български стоки в ключови сектори.“

Георги Паничерски изказа благодарност към българските институции, дипломати и обществени организации у нас и в Канада, подкрепяли дейността му през годините на неговата кариера и дългогодишен доброволен труд за развитието на българо-канадските отношения. Паничерски коментира:

„Голямото географско разстояние, което ни разделя от Канада, не би трябвало да бъде пречка за по-нататъшното интензивно развитие на нашите многостранни отношения, особено при наличието на съвременните технологии и комуникации. Удостояването ми с това високо отличие е за мен още един мощен стимул да работя с нови сили в тази насока.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments