Радев след консултативна среща: Обсъдихме рисковете за България, има заплаха

0
124
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев свика консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. В нея участваха министри, зам.-министри, директори на агенции и на Военното разузнаване.

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната си на 21 септември. Тогава българският военен министър Димитър Стоянов заяви, че риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха за страната ни няма.

След срещата днес президентът каза:

„На проведената днес консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заплахите вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна. Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустимо.

От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията. Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи тази заплаха не може да бъде пренебрегвана.

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае. Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране.

България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments