Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция

0
14
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook, Архив

На 1 октомври президентът Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще започне от 11:00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата.

Междусистемната газова връзка е от стратегическо значение за Югоизточна Европа. Тя дава възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод /TAP/, Трансанадолския газопровод /TANAP/, а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

По покана на българския държавен глава участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В рамките на деня Радев ще проведе и срещи с ръководители на делегации, участващи в събитието.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments