Радев проведе телефонен разговор със зам.-председателя на ЕК, за какво разговаряха?

0
36
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев проведе днес телефонен разговор със зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за икономиката в интерес на хората, съобщиха от Президентството.

Българският президент открои предприетите от служебното правителство мерки за устойчивост на публичните финанси и за гарантиране на макроикономическата стабилност. Недопускането на висок държавен дълг и разумната бюджетна политика в условията на криза са от изключително значение за стабилните финансови показатели на страната.

Румен Радев посочи ролята на България за енергийната стабилност в Югоизточна Европа чрез износа на електроенергия за съседните държави, както и чрез междусистемната газова свързаност.

„Това е ключов фактор за овладяване на инфлационните процеси не само в България, а и в целия регион на фона на енергийната криза, пред която се изправя Европа“, допълни президентът. Той посочи, че през октомври тенденцията е обърната и е отбелязан спад на инфлацията в страната.

Румен Радев и Валдис Домбровскис обсъдиха и процеса на пълноценна европейска интеграция на България и необходимостта от солидарност и подкрепа от Европейската комисия в този процес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments