Радев не предлага избори в два дни, ЦИК категорични, че не може да се гласува по пощата

0
75

Президентът Румен Радев продължава консултациите за провеждането на парламентарните избори. Днес той се срещна с ръководството на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Пред тях държаният глава подчерта, че не е негова идеята за провеждане на вота в два дни. Вчера той каза, че подобни предложения постъпват при него и поиска да разбере мнението по въпроса на кметовете от Националното сдружение на общините в Република България. Това обаче беше изтълкувано от някои медии повратно. Те предадоха, че президентът предлага гласуването да е в два дни. Днес държавният глава опроверга тези твърдения.

Той поиска да разбере от Централната избирателна комисия дали е възможно да бъде организирано гласуване по пощата. И даде за пример Румъния, където такова е въведено. Идеята е нашите сънародници зад граница да могат по този начин да упражнят своя глас.

Председателят на ЦИК Александър Андреев обяви, че това е приложимо в много държави, но изисква активна регистрация на гражданите, за да получат съответната документация. Освен това са необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се случи. От думите му стана ясно, че трябва първо да бъдат направени и експерименти и вотът от тях да не бъде зачетен. Тоест за тези парламентарни избори това няма да бъде организирано въпреки всички призиви в тази посока.

Държавният глава настоя още Централната избирателна комиися да му назове точната дата, на която ще бъде получена и последната машина за гласуване. Той обаче не я чу. Получи само устните уверения на Александър Андреев, че машините щели да дойдат 50 дни преди изборите. Но се оказа, че договорът с избраната фирма-доставчик тепърва ще бъде сключван.

Радев обаче цитира интервю на директора на въпросната компания, който е заявил, че първите машини ще дойдат на 10 февруари, в вторият транш – в периода 3 март – 15 април. Което автоматично компрометира избраната за изборите дата 28 март. Президентът настоя в понеделник да му бъде предоставена точната дата, защото подчерта, че той трябва да знае това.

По повод гласуването на хората под карантина Андреев беше категоричен, че за да бъде това възможно с подвижни урни, трябва да има промяна в Изборния кодекс, защото в момента е предвидено това да се случва само за българските граждани с увреждания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments