Радев към „Демократична България“: България се нуждае от работещ парламент в кризата

0
25
"Демократична България" и Румен Радев. Снимка: Президентство

„Необходимо е да има работещ парламент, за да може България по-лесно да премине през кризите и по-бързо да очертае стратегически хоризонт, така че да не допуснем изоставане на страната и оставането й в периферията на Европа.“

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с представителите на „Демократична България“ /ДБ/ на „Дондуков“ 2. Държавният глава провежда консултации с политическите сили в парламента преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът изтъкна необходимостта от успешна формула за решаване на най-важната за страната криза – политическата, за да могат да се решат пълноценно всички останали кризи.

Пред представителите на парламентарната група държавният глава подчерта, че като активен участник в управлението „Демократична България“ трябва да си дава сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхното развитие през месеците напред. Румен Радев открои липсата на дългосрочни договори за доставка на природен газ за страната ни, забавянето на емисиите за теглене на дълг, както е предвидено в бюджета и при перспективата за растящи лихви, невъзможността да се поддържа транспортната мрежа на страната, липсата на подготвени законопроекти, които да бъдат внесени в парламента, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, „буксуване“ на правосъдната реформа и модернизацията на въоръжените сили.

От името на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов посочи готовността на политическата сила да положи усилия за формирането на правителство в рамките на третия мандат. Той коментира, че ако не бъде започнат диалог за излъчване на управление в настоящия парламент, рискуваме да се окажем фатално неподготвени за кризите, пред които страната е изправена. По думите му третият мандат е възможност за възстановяване на фокуса върху приоритетите и това, което хората очакват да бъде свършено.

Относно формулата, на която „Демократична България“ ще разчита, Христо Иванов коментира, че предвиждат диалог с четирите формации, които са част от управляващата коалиция, но допълни, че има национални приоритети, за които трябва да се разговаря с целия парламент. Като такива посочи конституционните реформи и тежките решения, свързани с осигуряването на траен модел на енергийни доставки, който да е поносим икономически и да гарантира енергийната независимост на страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments