Радев излезе с позиция за Венецуела, без да изчака Съвета по сигурност

0
114
Екатерина Захариева

Президентът Румен Радев реши да заяви позицията си за кризата във Венецуела през медиите и не изчака обсъждането на темата в Съвета по сигурност, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Би Ти Ви.

Съветът по сигурността (който се състои от министри, членове на службите и двама представители на президентството) е бил свикан в понеделник от премиера, преди Радев да обяви своята позиция, уточни Захариева.

Президентът реши да обяви своята позиция през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета. По Конституция решенията по външната политика на страната се вземат от правителството, президентът представлява България, може да подписва международни договори и има силни правомощия по назначение на посланиците. Но все пак това е отговорност на правителството… Истината е, че ние наистина търсихме диалог с президента, още в събота вечерта, в момента, в който излезе проектът на декларацията, инициирана от 5 държави“, каза министърът на външните работи. „Съветът за сигурност беше опит за намиране на обща позиция.

Захариева напомни, че България е 20-тата държава от Европейския съюз, която изразява позиция в подкрепа на демократични промени във Венецуела. „Нито сме бързали, нито сме взели неинформирано решение. От миналата година Венецуела ескалира с все по-голям интензитет“, заяви вицепремиерът. Според нея последните президентски избори във Венецуела са проведени недемократично.

Министърът коментира и назначенията на нови посланици, като според нея президентът се бави с процедурата по назначаване. Тя даде за пример Норвегия, където от юни страната е без ръководител на дипломатическата мисия.

По думите ѝ в момента се чакат между 10 и 15 посланически назначения. Преди месеци външното министерство е изпратило своите предложения до Радев, но той все още не ги е подписал.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments