Радев: Европейските страни трябва да могат оптимално да ползват собствените си енергийни ресурси

0
14
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook, Архив

Днес президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от държавния глава. Очаква се преди събитието Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

По време на разговора Радев посочи, че на фона на задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС. В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност и да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания, заяви българският държавен глава.

Радев запозна Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки, за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България като съпричастна към експлозията на Кримския мост. Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака, заяви президентът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments