Радев: Единствената цел на „реформата на службите“ е тяхното подчиняване

1
294
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook

„Единствената цел на така наречената „реформа на службите“ е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и ефективно да противостои.“

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Карнобат. Според него подобни действия, които се прикриват зад шумни ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост, отдалечават България от ЕС и НАТО и системно рушат държавността. Той изтъкна още, че хора, които фотографират документи с гриф „секретно“ и ги разпространяват, които с охота споделят чувствителна информация на чужди граждани и ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, а не да променят такива, особено в областта на националната сигурност. Държавният глава призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение към националната сигурност.

„Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и Еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че „службите са пробити“ и „навсякъде има само шпиони“, коментира президентът, допълвайки, че и други държави имат своите проблеми, но досега не е чул лидер да спомене и дума за своите служби.

„Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на националната ни сигурност и суверенитет на концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, окуражава тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции и да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество и да настояват за тяхната подмяна“, подчерта Радев.

Запитан дали ще поиска оставки на ръководителите на служби, той посочи, че „ДАНС е важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици“. Агенцията е длъжна да се защити и по този начин да защити и националната сигурност, когато я атакуват по най-безогледен, безобразен и невеж начин, каза още президентът.

Попитан за експулсирането на тримата духовници от страната през изминалата седмица и дали е притеснително, че службите на Република Северна Македония са реагирали преди тези в България, Радев подчерта, че има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. По думите му осветляването на агенти не означава тяхното незабавно изгонване, а с него започва същинската оперативна работа. Когато се експулсират, всички усилия за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност пропадат, уточни той.

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии„, каза още президентът, помолен да коментира подкрепения днес от Комисията по отбрана проект на решение страната ни да предостави допълнителна военна помощ на Украйна.

В отговор на въпрос за влизането на България в Шенген Радев заяви, че очаква правителството да е много по-активно, за да навакса темпото, зададено от служебното правителство с интензивната работа на различни нива и области.

„Констатирам известно забавяне и това ме тревожи“, добави той.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Йовка Трендафилова
Йовка Трендафилова
5 месеци по-рано

Разочарована съм от изказването на президента. Във всяко отношение е контра на Правителството и решенията на депутатите в Народното събрание. Липсват обединяващите президентски функции. Това не е добре за цялата държава. Той се опита чрез служебните правителства да подчини цялата власт. Цялото поведение показва обида и само нападки. Всеки трябва да отговоря за каквото е избран и назначен . В момента цялата нация се разединява. Не одобрявам това.