Радев: България с още 9 страни не подкрепят предоставянето снаряди за Украйна

0
344
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за осигуряването на 1 милион снаряда за Украйна. След като се разбра, че България и още 9 държави няма да участват в закупуването на боеприпаси, от Брюксел и президентът Румен Радев коментира позицията на България по споразумението.

Тази нощ в заключенията евролидерите написаха, че ЕС и държавите членки увеличават усилията си за належащите военноотбранителни нужди на Украйна и приветства споразумението за спешна доставка на боеприпаси и мобилизиране на подходящо финансиране чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 държави не го подкрепят. България не е сред страните, които поръчват снаряди за Украйна. България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. С него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но за доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното заключение изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава членка. Текстът е записан, защото преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази инициатива, заедно с още 9 държави. Няма как да има общо решение. Която държава желае да се включи, сключва индивидуално споразумение”, заяви президентът Румен Радев пред медиите след заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Държавният ни глава отбеляза:

„България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. С него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но за доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното заключение изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава членка. Текстът е записан, защото преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази инициатива, заедно с още 9 държави. Няма как да има общо решение. Която държава желае да се включи, сключва индивидуално споразумение.”

Втората тема, която Радев засегна, беше за европомощ за охрана на сухопътната ни граница, която на места е външна за Евросъюза. По думите му страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи.

Относно целевата помощ от 56 млн. евро за селскостопанските производители на страните в близост до Украйна, президентът каза, че настояваме за по-голяма помощ от определените 16 милиона евро. Заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша искаме тя да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители, отсече Радев. Той уточни, че това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС. България и Румъния получават допълнително финансово подпомагане заради занижаване на цените на земеделските ни производители заради внос от Украйна.

„Тези 16 милиона в никакъв случай не могат да покрият щетите, които те търпят. Настояваме сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите”, каза Радев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments