Радев: България няма да прати оръжие на Украйна, докато управлява служебният кабинет

0
48
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев, Снимка: Президентство; Архив

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ще подкрепим европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, коментира президентът пред журналисти. Вчера стана ясно, че по време на заседание на министрите на външните работи и на отбраната от Европейския съюз /ЕС/, е било дискутирано съвместно и придобиване, и предоставяне на 155-мм снаряди за Киев. Държавният глава е категоричен:

„Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или противоракетни установки.“

Според него е редно отсега гражданите да научат позициите на политическите сили, които скоро ще взимат решения от името на страната ни, дали ще бъдат част от възстановяването на мира или на удължаването на войната. Той смята, че България ще даде знак на ЕС за суверенитета си във взимането на решения.

Радев нарече „абсолютни спекулации“ слуховете за фалит на България. По думите му финансите на държавата са стабилни, а ресорното министерство държи стабилни държавните финанси. Той определи като спекулации и твърденията, че предстоят орязвания на заплати и пенсии, както и че ще има промяна на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от МВФ.

За пореден път държавният глава призова за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за разследване на главния прокурор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments