Работното време на жени и мъже е “почти равно”

0
78
Трудовото разделение между половете
Снимка: FreePik.com

Разделението между половете по отношение размера на платената и неплатена работа е намаляло през последните 40 години, сочи изследване на британски инкубатор за идеи. Новото проучване на Фондацията за решения установява, че мъжете във Великобритания отработват по-малко платени часове в сравнение с жените. Въпреки това мъжете получават десет пъти по-високо заплащане седмично за извънреден труд спрямо жените. От фондацията заключават, че мъжете и жените са почти изравнени по отношение на отработените часове, като заработват съответно 50 и 51 часа седмично


От началото на 70-те години на миналия век жените са увеличили изработеното заплатено работно време с повече от 5 часа до 22 седмично и са намалили неплатените часове с почти три часа, включващи грижата за деца и домакински задължения. 
Междувременно мъжете са съкратили платените работни часове с повече от осем до 34 часа седмично, докато незаплатените ангажименти са се увеличили с повече от пет часа седмично. 

Жените все още отделят повече време за детски грижи и малко повече време за „лични грижи“. За разлика от тях, мъжете прекарват повече време пред телевизора. И двата пола прекарват едни и същи часове в сън. Докладът изтъква феномен, който нарича “ново разделение” между домакинствата. Жените в домакинства с по-високи доходи бележат най-голямото увеличение на платената работа, докато при мъжете в домакинствата с по-ниски доходи се наблюдава спад в работното време с цели три часа на ден спрямо 70-те години.

Фондацията допуска, че в резултат разликата в общия брой на платената работа между домакинствата с високи и ниски доходи се е увеличила от 40 минути седмично през 1974 до четири часа и 20 минути за периода 2014-15.

Един от седем работници в домакинствата с ниски доходи се стреми към увеличаване на работните часове в сравнение с едва един на 30 служители в домакинства с високи доходи. Джордж Бангъм, икономист към Фондацията за решения, заяви, че след избухването на пандемията от коронавирус много домакинства са преминали към преосмисляне как да преструктурират работните си дни.

“Дебатите около това как хората прекарват времето си често се опират до една конкретна цел – ускоряване на преминаването към по-кратка работна седмица, за да се осигури повече време за социализация, спорт и хобита”, коментира той.

“Но не така се променя животът на хората през последните четири десетилетия, колкото и силно хората да се стремят към подобна промяна”.

“Мъжете вършат все по-малко платена работа за сметка на жените. И двата пола имат по-малко време за “игра” предвид нарастващите грижите за отглеждане на деца и намаляване на свободното време”. Той добавя, че се заражда ново „неравенство в работното време“. Секретарката в сянка по въпросите с женското равноправие към Бюрото по труда Марша де Кордова коментира:

“Правителството трябва да извърши и публикува оценка за ефективността на предприетите мерки за ускоряване на равенството между половете във финансово и социално отношение, за да може ефективно да подкрепи обществеността по време на пандемията”.

„Жизненоважно е да се предпазят домакинствата с по-ниски доходи от последиците от кризата, предвид че изначално извършваха по-малко платена работа отколкото домакинствата с високи доходи, докато същевременно много от тях бяха склонни да увеличат работната си седмица“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments